Slovenci s gotovo dvostruko većim minimalcem, u trgovinama imaju i do 40% niže cijene hrane od nas

| 31.1.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Cijene iz ormoškog Hofera preračunali smo u kune te je ukupna cijena slovenske košarice iznosila 100,39 kuna, dok je košarica s istih desetak artikala iz varaždinskog trgovačkog lanca iznosila 139,5 kuna. Iz toga proizlazi da su cijene, barem za dio proizvoda, u Hrvatskoj gotovo 40 posto skuplje u odnosu na slovenske cijene, a minimalac u susjednoj “deželi” gotovo je dvostruko veći od našeg.

U atmosferi sveopće inflacije, ponovno se ovih dana otvara jedna od naših “bolnih tema”, a to su cijene namirnica u hrvatskim trgovinama u odnosu na cijene u ostalim zemljama Europske unije. Iako imaju dvostruko ili trostruko veće plaće od hrvatskog prosjeka, Nijemci, Francuzi, pa i susjedi Slovenci za veliki broj namirnica u trgovinama moraju izdvojiti od 30 do čak 40 posto manje novca od nas.

Jutarnji list napravio je usporedbu cijena za desetak osnovnih namirnica odabravši trgovačke lance s online prodajom u Hrvatskoj, Njemačkoj i Francuskoj. Rezultati njihova malog istraživanja bili su poražavajući. Košarica s odabranim artiklima u Njemačkoj bila je jeftinija za 30-ak posto u odnosu na cijenu koju bi za iste proizvode platili u Hrvatskoj, dok su cijene u Francuskoj jeftinije i do 35 posto. Kad se tome pridodaju minimalne, a zatim i prosječne plaće u Hrvatskoj, Njemačkoj i Francuskoj; jedini zaključak, koji se iz svega može izvući, jest da živimo bijedno, barem ako se uspoređujemo sa Zapadnom Europom.

Kako bismo upotpunili ovu sliku i sveli je na naše regionalne okvire sjeverozapadne Hrvatske, na sličan smo način usporedili cijene desetak artikala iz varaždinskog Lidla i slovenskog Hofera, u obližnjem Ormožu. 

Cijene iz ormoškog Hofera preračunali smo u kune te je ukupna cijena slovenske košarice iznosila 100,39 kuna, dok je košarica s istih desetak artikala varaždinskog trgovačkog lanca iznosila 139,5 kuna. Iz toga proizlazi da su cijene, barem za dio proizvoda, u Hrvatskoj gotovo 40 posto skuplje u odnosu na slovenske cijene.

S druge strane, minimalna bruto plaća u Sloveniji za 2022. godinu povećana je na 1.074 eura ili 8.058 kuna, dok se u Hrvatskoj bruto minimalac početkom nove godine popeo na 4.687,50 kuna, što iznosi oko 625 eura i gotovo je upola manji od minimalca u susjednoj Sloveniji. U dvije europske zemlje, koja je prijašnjih godina privukla najveći broj “odbjeglih” Hrvata, minimalci su puno izdašniji; u Njemačkoj minimalna bruto plaća za ovu godinu iznosi 1.621 eura ili 12.158 kuna, a u Irskoj čak 1.775 eura ili 13.313 kuna.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci