Sindikat predškolskog odgoja za što skorije raspisivanje izbora u Varaždinu; najavljuju i sindikalne akcije

MGA | 30.1.2023. u 11:55h | Objavljeno u Aktualno

Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju, koji zastupa i djelatnike u Dječjem vrtiću Varaždin, oglasili su se priopćenjem u kojem traže da se u Gradu Varaždinu što prije raspišu novi izbori za Gradsko vijeće.

- Dogovorena povećanja primanja zaposlenicima u Dječjem vrtiću Varaždin stoje i čekaju da se situacija s proračunom riješi te da Grad Varaždin nastavi s ugovorenim projektima i ispuni ugovore potpisane u prosincu prošle godine, među kojima je i II. aneks Kolektivnom ugovoru za radnike u predškolskoj ustanovi Dječji vrtić ,,Varaždin".

Zaposlenici Dječjeg vrtića Varaždin dogovoreno su povećanje čekali dugi niz godina i sad već tjednima žive u iščekivanju i nevjerici da se to baš sad događa i najgore je što se ne vidi kraj kada će doći do provedbe. Naši članovi više nemaju strpljenja i ne vide razlog neispunjavanju obveza onih koji su dužni rukovoditi državom i Gradom. Zaposlenici dječjeg vrtića Varaždin su svaki dan na radnome mjestu i izvršavaju svoje radne obveze, djeca svaki dan pohađaju vrtić.

Svjesni smo da je Grad Varaždin poduzeo sve radnje, dogovoren je i potpisan aneks kojim se značajno podižu primanja radnicima. Nakon dugo vremena gradska vlast je pokazala volju i razumijevanje da se primanja moraju uskladiti prema školama, a što je prijašnja vlast izbjegavala učiniti.

Sad, kad se to povećanje napokon trebalo dogoditi i osjetiti na plaćama za siječanj, radnici su žrtve bitaka na koje ne mogu utjecati, ali će iskoristiti sva legitimna sredstva i krenuti u sindikalne akcije traženja svojih prava. Do kada će zaposlenici DV Varaždin trpjeti ovakav razvoj situacije, dan, dva ili tjedan, teško je reći. No sigurno je, nastavi li se ovakav razvoj situacije socijalni mir se neće održati.

Ovakvim razvojem situacije ponovo se šalje negativna poruka zaposlenicima u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ne samo u Varaždinu već diljem Hrvatske jer smo jasno prosvjedom u listopadu 2022. iznijeli probleme zaposlenih u vrtićima. Prvenstveno tražimo isplatu plaća sukladno članku 51. stavku 1. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i ukazujemo na poštivanje uvjeta rada sukladno Državnom pedagoškom standardu koji su neodvojivi od kvalitetnih uvjeta za odgoj i obrazovanje djece.

Ovakvi potezi dodatno će otjerati sve strukture radnika u vrtićima kojih je svaki dan sve manje na tržištu rada. Deficit radnika i napuštanje struke, zapošljavanje nestručnih zamjena na mjestu odgojitelja ogromna je prijetnja padu kvalitete odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima, koja se nažalost, već događa. Ponovit ćemo pitanje: Možete li bez SVIH ZAPOSLENIH U DJEČJIM VRTIĆIMA?

Imenovanje Povjerenika od strane Vlade RH još uvijek se nije dogodilo! Pozivamo Vladu RH da u najkraćem roku donese odluku o imenovanju Povjerenika kako bi se izbori u Varaždinu održali što je prije moguće - poručuju u Sindikatu.