Silvano Hrelja: Male mirovine su proizvod malih uplata doprinosa u prošlosti Foto: screenshot HRT

Silvano Hrelja: Male mirovine su proizvod malih uplata doprinosa u prošlosti

Varaždinske vijesti/HRT | 9.6.2022. u 20:58h | Objavljeno u Aktualno

Od iduće godine mirovine će rasti od 250 do 500 kuna. Najveća promjena ove "mini-reforme" je to što će korisnici obiteljskih mirovina, koje rastu za deset posto, moći zadržati svoju mirovinu i koristiti dio mirovine preminulog partnera.

Najavljeno je i povećanje minimalne mirovine za jedan i pol posto u idućoj godini i isto toliko godinu poslije, prenosi portal HRT-a.

Novo usklađivanje mirovina s europskom praksom državni će proračun stajati oko 4 milijarde 400 milijuna kuna do 2025.

Silvano Hrelja, saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika rekao je u Dnevniku HTV-a kako je teško reći hoće li ove nove promjene vlade umirovljenicima donijeti socijalnu sigurnost.

- Ovo je nešto što će se ugraditi u osnovicu njihovih mirovina i bit će usklađivano dva puta godišnje, kao što slijedi putem zakona o mirovinskom osiguranju, rekao je i dodao kako je to siguran doprinos njihovoj socijalnoj sigurnosti, naglašava Hrelja.

Govori kako će bez indeksacija mirovina od prvog siječnja mirovine biti oko milijardu i sto milijuna kuna.

- Mi smo načelo politički dogovorili suradnju s Vladom RH na milijardu, ne znajući što će se događati u ovih godinu dana. To je ispoštovano uz nešto više, rekao je.

Minimalne mirovine bit će povećane za jedan i pol posto. Kako Hrelja kaže, to su mirovine koje nemaju dovoljno uplaćenog doprinosa za staž.

Što se tiče usklađivanja plaća s mirovina, Hrelja je rekao kako mi imamo jednu od najboljih formula u EU. Govori kako je svaki pomak dobar, ali da se radi o političkim odlukama i mogućnostima proračuna.

- Male mirovine su proizvod malih uplata doprinosa u prošlosti, zaključuje Hrelja, a prenosi portal HRT-a.

Označeno u