Šikaniranje sjevera: brza pruga i dalje stoji na lepoglavskoj spojnici, tko je kriv? Foto: Ilustracija

Šikaniranje sjevera: brza pruga i dalje stoji na lepoglavskoj spojnici, tko je kriv?

IHR/Varaždinske vijesti | 5.10.2019. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

- Što je s projektom brze pruge? Neću reći da kasni ili ide malo u rikverc, ali predugo stoji. Imamo značajnu i vrijednu stvar, ali ne razumijem zašto je sjever problematičan HŽ-u – ustvrdio je lepoglavski dogradonačelnik i SDP-ov županijski vijećnik Hrvoje Kovač na sjednici Županijske skupštine u srijedu.
Radi se o modernizaciji i izgradnji željezničke infrastrukture od Čakovca i Varaždina prema Zaboku i Zagrebu, a važan dio tog projekta uključuje modernizaciju željezničkog spoja između Čakovca i Lepoglave te Krapine/Svetog Križa Začretja i Zaboka. Kovač smatra da je riječ o važnom projektu kojim bi cijela regija dobila veći značaj i gospodarski ojačala. 

- Gdje je zapelo, quo vadis HŽ? - napisao je Kovač na svojem Facebook profilu, a nije štedio riječi ni na sjednici Županijske skuštine.

- Puna su nam usta sjevera kad se traže statistički podaci regije kako bi se država dodvorila Europi, a s druge strane vidim da ovaj projekt stoji. Ako imate vremena, pogledajte na internetu, na stranicama HŽ tako biranim riječima pišu o toj pruzi da me jednostavno zabrinjava kako već njome ne vozimo. Što je s tim projektom jer lepoglavska spojnica i mene osobno zanima – priznao je Kovač.

Da je riječ o važnom projektu, posebno za stanovnike Lepoglave, kojim bi taj grad "došao" na 35 minuta do Zagreba složio se i varaždinski župan Radimir Čačić, koji se na taj problem ukazao i na svečanoj sjednici Županijske skupštine uz Dan Varaždinske županije.

FOTO: Na svečanoj sjednici Županijske skupštine kritike HŽ-u, ali i hvala ministrici Divjak

- Nažalost, s projektom koji smo pokrenuli prije dvije godine kasnimo godinu i pol. Isključiva zasluga za taj nevjerojatan uspjeh je na predsjedniku Uprave HŽ-a i infrastrukture koji je to uspio. To treba moći. Govorio sam o tome ministru, govorio sam premijeru, govorim javno… Čovjek čije službe 120 dana odlučuju o gotovom projektu, 120 dana odlučuju kome će dodijeliti izradu idejnog projekta od 14 milijuna kuna. Oni 120 dana odlučuju hoće li to dati Štefu ili Juri. Može li to netko zamisliti? Tako idu naše željeznice i projekti i zato mi ne povlačimo novac iz EU. I nitko tog čovjeka na smjenjuje. Pozivam Vladu da ga smjene jer to je zadnji tren jer to nećemo napraviti nikad pa ni onda. Nadao sam se da ćemo biti spremni na potpisivanje ugovora u ovom mandatu, no bit ću presretan ako tijekom sljedećih sedam godina uspijemo doći do toga da potpišemo ugovore – rekao je Čačić.
O lepoglavskoj spojnici bilo je riječi i na sjednici Vlade, koja je u srpnju održana u Čakovcu. Podsjećamo, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković predstavio je Zaključak kojim se podupire realizacija Projekta povezivanja željeznicom unutar funkcionalne regije Središnja Hrvatska - Lepoglavska spojnica na pravcu prema Varaždinu - Kotoribi - Murakeresztúru - Bratislavi i Beču.
- Njezinom izgradnjom očekuje se nova kvaliteta uspostave brzog i efikasnog prijevoza putnika u trajanju unutar jednog sata između regionalnih središta sjeverozapadne Hrvatske sa Zagrebom – istaknuo je tada Butković.