SDP o Čehokovoj politici: "U proračunu nikad više novaca, a oni bi se opet zaduživali"

| 26.11.2019. u 13:34h | Objavljeno u Aktualno

- Gradonačelnik je u svom predizbornom programu obećao instant rješenje bala u Brezju, ali rješenja još nema. Sad se puštaju probni baloni oko zaduživanja, i to s popisom želja, poruka i pozdrava, to su sve lakonska obećanja. Daleko od toga da mi nismo za projekte, ali proračunski prihodi Grada dovoljno su veliki da se iz njih realizira dio projekata i da se Grad razvija održivo, a ne da se srlja u nova zaduživanja - komentirao je predsjednik gradskog SDP-a Miroslav Marković na današnjoj SDP-ovoj konferenciji za medije aktualne gradske teme, a sve uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.

Također je spomenuo da je jučer s SDP-ovim vijećnikom Nevenom Bosiljom bio na razgovoru kod gradonačelnika koji ih je, kako ističe, uvjeravao da se Ekos-u treba platiti 26 milijuna kuna za zemljište u ulici Vilka Novaka "jer se time štedi na odvjetničkim uslugama".

- Ali je prije toga prešutio da se na tu presudu trebalo žaliti i rješenje je postalo pravomoćno. Kako se bliži kraj mandata, potezi aktualne vlasti postaju sve iracionalniji. Zato apeliram ne samo na vijećnike HDZ-a, kao koalicijske partnere, nego i na Čehokove vijećnike da razmisle za što će glasovati da ne bi ušli u povijest kao oni koji su uništili Grad - rekao je Marković dodajući da žele Grad kojim će se transparentno upravljati, a ne vladati.

Vijećnik Neven Bosilj osvrnuo se na podatak koji je iznio gradonačelnik Čehok rekavši "da je SDP htio zadužiti grad Varaždin na 170 milijuna kuna samo za izgradnju 6. Osnovne škole".

- To su laži i manipulacije podacima. Riječ je o sporazumu u kojemu su, osim Grada Varaždina, sudjelovale i druge jedinice lokalne samouprave s područja Varaždinske županije i prema kojemu se kroz model JPP-a trebala financirati izgradnja ukupno šest škola, ali do toga nije došlo - rekao je Bosilj iznoseći podatak da je od početka mandata gradonačelnik Čehok zatražio odobrenje za dizanje kredita ukupnog iznosa od oko 60 milijuna kuna. Pritom spominje da je u ranijem mandatu Grad zadužio za 860 milijuna kuna za izgradnju Arene, a taj će dug Grad otplaćivati još 12 godina.

- S tim da 30 milijuna kuna stoji na računu jer projekti, za koje su podignuti ti krediti, još nisu krenuli u realizaciju, i sada želi Grad zadužiti za još 170 milijuna kuna - navodi Bosilj. Također upozorava da se u Nacrtu proračuna za 2020. godinu sanacija bala navodi pod stavkom Opremanja gospodarske zone Brezje te je za tu svrhu pod klasom "ulične rasvjete" naznačen iznos od 86 milijuna kuna.

SDP-ovci takvu pripremu proračuna smatraju neozbiljnom te iz svih navedenih razloga sutra neće podržati ni rebalans proračuna.

Marković ističe da Čehok svoju politiku bazira na populističkim frazama da "su oni prije njega bili nesposobni i da nisu ništa radili".

- Pritom ne navodi da je, nakon prvog mandata iza sebe ostavio dugove i "spaljenu zemlju", a nakon toga je uslijedila recesija. S druge strane, danas imamo rekordan proračun koji se prvenstveno puni na poreznoj presiji građana. Najveći prihodi Grada dolaze s osnove poreza na prihod od dohotka. On je prije dvije godine iznosio 114 milijuna kuna, a ove godine je porastao na 135,6 milijuna kuna, ali ni iz toga ne mogu ništa isfinancirati nego se dižu krediti i planira dodatno zaduživanje - komentirao je Marković.

Označeno u