SDP Ivanec protiv kamenoloma, pozvali saborske zastupnike da se zauzmu kod Ministarstva

vv | 1.8.2022. u 14:36h | Objavljeno u Aktualno

SDP Ivanec izražava oštro protivljenje najavi otvaranja kamenoloma Siljevec na obroncima Ivanščice, udaljenog svega 600-tinjak metara od ivanečkog administrativnog područja.

- Ivanščica je planina bogata florom i faunom, koja uz netaknutu prirodu posjeduje i ogroman turistički potencijal. Odredište je brojnih planinara i ljubitelja prirode, te je sa bogatim reljefom, hladom gustih šuma i mnoštvom puteljaka i staza stvorena za planinarenje. Rudarstvo je dio povijesti ivanečkog kraja, ali njegovo vrijeme je prošlo. Ivanec se krenuo brendirati kao planinarski grad i to je smjer u kojem treba ići i na čemu treba raditi. Potrebno je zaštiti prirodu, urediti vršni dio Ivanščice, jednako kao i planinarske i biciklističke staze, te raditi na promociji Ivanščice kao destinacije poželjne za odmor, rekreaciju i uživanje u prirodi - istaknuo je Dalibor Patekar.

>>Dobili smo odgovor Krapinsko-zagorske županije. Ministarstvo gura kamenolom?

>>GRAĐANI PROTIV KAMENOLOMA "Ne želimo da Željeznica postane nova Očura - Očura je mrtva"

- Odvoz kamenih frakcija iz budućeg kamenoloma obavljao bi se županijskom prometnicom kroz Suhu Željeznicu, a odatle cestom prema Pokojcu. Smatramo da bi odvoz kamena izazvao ozbiljne posljedice za stanovnike Ivanečke Željeznice, ali i okolnih naselja koja se nalaze uz predviđenu prometnu trasu. Jednako tako gledajući konačno područje eksploatacije možemo vidjeti da su ugrožena i popularna izletnička mjesta kao što su Pokojec, Milengrad, Belec, Šumi... - dodaje.

- SDP ne želi sudjelovati u bilo kakvom prepucavaju vezano uz ovu tematiku, a posebice smo protiv politiziranja navedene problematike, jer smatramo da takva vrsta "borbe" za interese naših sugrađana može izazvati samo negativan efekt kako po njih, tako i za sam Grad Ivanec. Jednako tako podržavamo bilo koji oblik peticije putem koje bi se jasno izrazio stav građana Ivanca, ali i šire okolice, posebice svih ljudi kojima je stalo do Ivanščice i koji je žele zaštititi da ostane u ovakvom stanju u kakvom je sada. Međutim, peticija sama po sebi nije dovoljna u bilo kojoj formi, jer nema valjanu pravnu snagu, te nije obvezujuća. Stoga je potrebno provesti konkretne mjere kao što je zabrana prometa za kamione i teretna vozila kroz županijsku cestu koja prolazi Suhom Željeznicom. Cesta je sama po sebi u već poprilično lošem stanju, te ŽUC može poduzeti korake kojima bi uskratio pristupnu cestu kamenolomu Siljevec. Uz navedeno, pozivam i sve saborske zastupnike i zastupnice s područja Varaždinske županije da zajednički, jasno i nedvosmisleno upute apel prema nadležnom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kako bi se potrebne dozvole za otvaranje kamenoloma stavile izvan snage - istaknuo je Mihael Slunjski.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci