Sastanak domaće industrije e-mobilnosti u Mobilisisu: "Imamo što ponuditi i svjetskom tržištu"

| 30.6.2020. u 14:40h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska tvrtka Mobilisis, u suradnji s tvrtkom Lobis i uz potporu HGK, danas je bila domaćin sastanka na kojem su se predstavili proizvođači opreme i davatelji usluga u industriji elektro-mobilnosti te su diskutirali o raznim problemima i mogućim rješenjima vezano za razvoj svoje branše.

- Hrvatska je u trendu razvoja e-infrastrukture u kojoj prednjače punionice električnih vozila. Na raspolaganju je sve više lokacija za punjenje električne energije, no samo postavljanje e-punionica nije konačno rješenje. Nedostatak pravne regulative ključni je faktor za standardiziranje usluga, a time i postavljanje temelja za daljnji razvoj e-mobilnost usluga. Zadatak nas dionika industrije e-mobilnosti je da pokrećemo inicijative - ističe predsjednik Uprave Mobilisisa Krešimir Meštrić, koji je otvorio sastanak i predstavio tvrtku koja se bavi  razvojem i proizvodnjom hardvera, softvera i IT usluga, odnosno telekomunikacijske opreme, među kojima su i kompletna rješenja za nadzor i naplatu parkiranja uključujući rampe, senzore zauzetosti, senzore detekcije ulaska i izlaska, sustave za izdavanje karata i naplatne uređaje.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici proizvođača, davatelja usluga i razvojno-inovacijskog sektora, a od gospodarstvenika odazvali su se predstavnici tvrtki Ducati komponenti iz Ludbrega, Solvis i Kopitehna iz Varaždina, ITAS lvanec, Eccos inženjering Zagreb, Piraex iz Sv. Nedjelje, Eering Zagreb, HEP, HT, Al i Siemens. Pozivu su se odazvali i predstavnici Fakulteta elektronike i računarstva iz Zagreba, Energetskog instituta Hrvoje Požar te predstavnici Ministarstava prometa i energetike, kao i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Nakon Meštrovića okupljene je pozdravio i prokurist tvrtke Lobis Miljenko Vitković koji je ukazao na važnost teme, koja je okupila sudionike sastanka, a odnosi se na operacionalizaciju ciljeva nedavno donijetog Zelenog plana EU, sa stajališta niskougljičnih politika u segmentu prometa, primjenljivo na naše strateške odrednice. Skup je pozdravio i državni tajnik Ministarstva gospodarstva i obrta Zdenko Lucić.

Savjetnica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učikovitost Irena Dubravec upoznala je nazočne s aktualnim javnim pozivima Fonda za poticanje nabavke ekološki prihvatljivih vozila za pravne i fizičke osobe i električnih punionica te se osvrnula na značaj razvoja i inovacija u segmentu prometa.

Kroz diskusiju sudionici sastanka razmijenili su svoja iskustva iz dosadašnjeg rada i ukazali na potrebu još intenzivnijeg i organiziranijeg razvoja infrastrukture, zakonske regulative, kao i izrade najpristupačnijeg tarifnog modela naplate punjenja električnih vozila.

Zaključeno je da u Hrvatskoj postoji razvojni i proizvodni potencijal koji se može ravnopravno nositi s izazovima trendova u prometu s drugim svjetskim proizvođačima i pružateljima usluga te mogu čak pružiti kvalitetna rješenja na trećim tržištima, pa su u tom smjeru dogovorene i daljnje aktivnosti.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci