Samopopisan svaki šesti stanovnik Varaždinske županije, kako prepoznati prave popisivače od lažnih? Foto: Ilustracija/Varaždiska županija

Samopopisan svaki šesti stanovnik Varaždinske županije, kako prepoznati prave popisivače od lažnih?

IHR/Varaždinske vijesti | 21.9.2021. u 11:50h | Objavljeno u Aktualno

- Nažalost, pojavili su se lažni popisivači, imali smo nekoliko situacija u Zagrebu i Rijeci, ne znam za ostala područja. Ono što naši građani moraju znati je da popisivači na teren izlaze sljedeći tjedan, tek 27. rujna i prije toga nitko se ne smije predstaviti kao popisivač stanovništva - rekla je Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku (DZS) koja je danas održala radni sastanak sa županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom, ujedno predsjednikom Županijskog popisnog povjerenstva uoči početka terenskog popisivanja stanovništva.

- Naši popisivači će biti prepoznatljivi po akreditacijama, gdje su logo Državnog zavoda za statistiku s imenom i prezimenom popisivača, a osim toga, u potpunosti smo napustili papirnate obrasce i svi imaju prijenosna računala, a tu su još i naše majice i maske s logom i popisom. Upozoravam sve građane da budu dodatno oprezi i nadam se da se takve situacije više neće događati – napomenula je Brković.

Ravnateljica DZS-a istaknula je kako je ovogodišnji popis stanovništva jedinstven u odnosu na sve dosadašnje po načinu prikupljanja podataka.

- Za razliku od zadnjeg popisa, kada su se podaci prikupljali isključivo na tiskanim obrascima, sada je sve digitalno. Modernizacija će ubrzati proces obrade podataka i pojeftiniti cjelokupnu njegovu provedbu. Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom popisa – istaknula je ravnateljica i dodala kako su više nego zadovoljni prvom fazom popisivanja.

Građani, samopopišite se!

- Do danas se samopopisalo više od 720.000 građana. Pozivam sve građane koji još to nisu učinili, a imaju pristup e-Građanima, da to svakako učine – apelirala je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Župan Anđelko Stričak rekao je kako se do danas iz Varaždinske županije samopopisalo 27.064 građana, što je 16,4 posto, odnosno svaki šesti stanovnik Varaždinske županije se samopopisao. Ispred nas su Grad Zagreb, Primorsko-goranska županija i Istarska županija. Zato pozivam sve naše građane da se samopopišu da budemo prvi, jer ipak je Varaždin bio prvi glavni grad – rekao je Stričak i dodao kako je i on sam to učinio još prošli tjedan.

Iako su nam u Varaždinskoj županiji prošli tjedan potvrdili kako će u popisu sudjelovati 370 osoba, Stričak je danas rekao kako će ih sveukupno biti angažirano 420.

- POPIS STANOVNIŠTVA U Varaždinskoj županiji na teren izlazi 320 popisivača, koliko se može zaraditi?

- Na području Varaždinske županije angažirano je 327 popisivača, 40 kontrolora, osam instruktora i dva koordinatora, a uključeni su i članovi županijskih popisnih povjerenstva ispostava i popisnih centara te 50-ak osoba uključenih u organizaciju prevedbe – rekao je Stričak.

Pazite na unesene podatke!

Na pitanje postoji li mogućnost ispravka već unesenih podataka jednom kad dobijete šifru, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku kaže da ne postoji.

- Jednom kad se popisnica zaključa, više nema izmjene podataka i to je ono što cijelo vrijeme komuniciramo s javnosti. Stoga je dozvoljeno da popisnica bude otvorena cijelo vrijeme trajanja samopopisivanja, dakle ukoliko niste sigurni u neke podatke, jednostavno popisnicu možete držati otvorenu tijekom cijelog razdoblja samopopisivanja i zaključati je onog trenutka kada budete sigurni da ste sve dobro upisali – kaže ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Popisivači će, navodi, obilaziti kućanstva u nekoliko navrata.

- Ako vas neće biti kod kuće ostavit će poruku da su bili i kontakt podatke kako biste dogovorili termin. Ukoliko ste se samopopisali, šifru možete ostaviti na vratima ili ju dati susjedu, koji će ju predati popisivaču. Šifra se ne može zloupotrijebiti. Nama je ta šifra dokaz da se kućanstvo samostalno popisalo i ona nama služi kao kontrola sveobuhvata popisa jer svaki popisivač imat će između 200 do 250 kućanstava i on je dužan razdužiti sve dobivene adrese – istaknula je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Označeno u