POPIS STANOVNIŠTVA U Varaždinskoj županiji na teren izlazi 320 popisivača, koliko se može zaraditi? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

POPIS STANOVNIŠTVA U Varaždinskoj županiji na teren izlazi 320 popisivača, koliko se može zaraditi?

IHR/Varaždinske vijesti | 20.9.2021. u 18:33h | Objavljeno u Aktualno

 U Hrvatskoj je u tijeku popis stanovništva, najopsežnije statističko istraživanje koje će, uz ostalo, dati odgovor na pitanje koliko stanovnika ima Hrvatska. Popisivanje se, kao što već mnogi znaju, provodi u dvije faze: u prvoj fazi, od 13. do 26. rujna građani se mogu samostalno popisati kroz sustav e-Građani, a u drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada popisivanje će provoditi popisivači na terenu.

Čuvajte šifru!

U tjedan dana trajanja popisivanja, u Hrvatskoj se uspješno samopopisalo više od pola milijuna građana, a u Varaždinskoj županiji njih gotovo 20.000. Točnije, 19. rujna do 15 sati u Varaždinskoj županiji popisalo se 19.576, a 20. rujna do 15 sati čak 24.088 građana. 

Kod samopopisivanja važno je da samo jedan član kućanstva popisuje ostale, a kontrolna šifra, koja se dobije nakon uspješno ispunjenog popisa, mora se zapisati i čuvati do druge faze terenskog popisivanja, kada će ju građani predati popisivaču. U drugoj fazi popisivanja na području Varaždinske županije na terenu će biti oko 320 popisivača.

- Uz popisivače, u provedbi popisa bit će angažirana i 40 kontrolora, osam instruktora i dva koordinatora, a osim njih bit će angažirani i članovi županijskih popisnih povjerenstava, ispostava i popisnih centara, tako da će sveukupno biti angažirano oko 370 osoba - doznajemo u Varaždinskoj županiji.

Popisivači su, navode, različitih struka, a bodovnu prednost pri odabiru kandidata imali su oni s višom razinom obrazovanja, iskustvom rada na prijašnjim popisima ili anketama, dobrim poznavanjem rada na računalu, studenti i nezaposleni. U Županiji kažu da je interes za posao terenskog popisivača bio zadovoljavajući, pa čak i da imaju - liste čekanja.

Rad vikendima

To ne treba čuditi jer za tri tjedna cjelodnevnog angažmana na popisu stanovništva popisivači i kontrolori mogu zaraditi od 5000 do 6000 kuna, ovisno o broju zaduženih popisnih jedinica.

- Konkretno, popisivač će zaraditi za svako popisano kućanstvo 4 kune, za stan 4 kune, za svaku popisanu osobu u kućanstvu 8 kuna i 8 kuna za svaku pribavljenu kontrolnu šifru od kućanstva koje se samostalno uspješno popisalo u prvoj fazi putem sustava e- Građani. Za samačko kućanstvo popisivač će dobiti 16 kuna (4 kune stan, 4 kune kućanstvo, 8 kuna osoba). Popisivači će na terenu prikupljati podatke tijekom cijelog dana, uključujući subote i nedjelje kada će biti najviše angažirani i kada su obitelji uglavnom kod kuće. Kontrolori će zaraditi fiksno 6000 kuna - detaljno su nas izvijestili iz Varaždinske županije.

Ima i odustajanja

Je li bilo slučajeva odustajanja zbog obaveznih COVID potvrda, koje trebaju imati popisivači?

- Kao i svugdje, ima odustajanja i promjena mišljenja na dnevnoj bazi te se slučajevi rješavaju pojedinačno. Odlukom Stožera civilne zaštite svi popisivači i kontrolori koji sudjeluju u provođenju druge faze Popisa stanovništva, kućanstava i stanova morat će posjedovati EU digitalnu COVID potvrdu. Državnom zavodu za statistiku je od primarne važnosti osigurati sigurnost i zdravstvenu zaštitu građana te se kao uvjet za terensko popisivanje uvodi obvezno posjedovanje EU digitalne COVID potvrde za popisivače i kontrolore. Navedeno znači da je osoba preboljela COVID, cijepljena je ili ima negativan COVID test, pri čemu se podrazumijeva testiranje svakih 48 sati, koje se neće raditi na trošak popisivača - doznali smo u Varaždinskoj županiji.

Inače, kazne koje su predviđene za one koji odbiju dati podatke o popisnim jedinicama te oni koji daju netočne i nepotpune podatke tijekom popisa iznose između 2000 do 5000 kuna.

Povodom popisa stanovništva u Varaždinsku županiju sutra stiže ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković koja će sa županom Anđelkom Stričakom, ujedno predsjednikom Županijskog popisnog povjerenstva, održati radni sastanak.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci