S ciljem smanjenja stradalih biciklista i mopedista pokrenut preventivni projekt „Kaciga glavu čuva!“

| 17.9.2019. u 13:23h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

S ciljem utjecaja na podizanje svijesti o važnosti korištenja zaštitne kacige u Međimurskoj ulici u Varaždinu, predstavljen je preventivni projekt „Kaciga glavu čuva!“ Radi se o zajedničkom projektu Policijske uprave varaždinske i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije kojem je podršku dao i Marin Ranteš, osvajač FISE, svjetskog kupa u BMX biciklizmu.

- Prošlog je petka na našem području smrtno stradao biciklist, a da je imao zaštitnu kacigu najvjerojatnije bi preživio nesreću - rekao je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave varaždinske koji je s Marinom Rantešom predstavio projekt.

Posavec je istaknuo da im je ove godine to već drugi smrtno stradali biciklist.
- Dokazano je da pri naletu bilo kakvog motornog vozila na biciklista već pri brzini od 20 km na sat može nastupiti smrtna posljedica, a ako koristite zaštitnu kacigu vjerojatnost od smrtnog stradavanja daleko je manja i gotovo je nemoguće da pri tako maloj brzini osoba smrtno strada - rekao je Posavec, apelirajući na roditelje i na ciljanu skupinu u ovome projektu: djecu, osnovnoškolce i srednjoškolce.

- Zakonski je obavezno da djeca do 16 godina obavezno nose zaštitnu kacigu stoga apeliramo i na roditelje da ne puštaju djecu u promet s biciklima bez zaštitne kacige i bez položenog vozačkog ispita za bicikl. Isto tako apeliramo i na škole da obrate pozornost koji učenici dolaze u školu s biciklima - rekao je Posavec. U sklopu projekta izrađeni su i postavljeni plakati s fotografijama Marina Ranteša, uz prometnice i po svim osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije.

Iako se bavi ekstremnim biciklizmom pa mu je kaciga broj jedan i Marin ističe da se pad s bicikla može desiti i ako se normalno vozite cestom.

- Mnogi ne koriste kacige jer misle da u normalnom prometu biciklima bez skokova se ne mogu dogoditi nesreće, ali nažalost može se pasti i toliko dugo dok se nešto ne dogodi ljudi ne shvaćaju da zbilja kaciga štiti glavu - rekao je Marin, dodajući da je njemu njegova sačuvala glavu u zadnjih godinu dana šest puta.

Što se tiče samih kazni u prometu, Varaždin ima novog rekordera pa se Posavec među ostalim osvrnuo i na to da su jučer policijski službenici u suradnji s interventnom jedinicom policije zatekli u prometu mopedistu koji je upravljao mopedom prije položenog ispita za upravljanje mopedom, bio je pod utjecajem alkohola i moped mu nije bio registriran.

- Nije nosio ni zaštitnu kacigu i kada se zbroje svi ti prekršaji prijeti mu novčana kazna od 48.000 kuna. Prijeti mu i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom AM kategorije koja će se izvršiti kada položi vozački ispit jer ga sada nema. I ako se ne izrekne novčana kazna moguće je da završi u zatvoru na 60 dana, a isto tako prema pravomoćnosti odluke o prekršaju bit će mu određeno i devet negativnih prekršajnih bodova - naveo je Posavec.

Istaknuo je i to da je novi stroži zakon polučio rezultate jer je smanjen broj poginulih u prometnim nesrećama u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- U Hrvatskoj ove godine bilježimo 196 poginulih osoba u prometnim nesrećama što je za 40-ak osoba manje nego u istom razdoblju prošle godine. Izmjene zakona očito daju rezultate, nadamo se da će se tako i nastaviti do kraja godine. Mi smo još uvijek optimizmi i vjerujemo da će se do kraja 2020. godine ostvariti ono što je zacrtano u Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, a to je smanjenje poginulih u prometnim nesrećama za čak 50 posto - zaključio je Posavec, dodajući da je Varaždinska županija imala prošle godine najmanje smrtnih slučajeva na prometnicama u RH.

Označeno u
Galerija slika