REKORDNI ŠPANCIRFEST: Uz procjenu od 300.000 posjetitelja i rast turističkih dolazaka za 7,7%

| 6.9.2019. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

Prema procjeni organizatora i varaždinske Policije, ove je godine na Špancirfestu bilo 300.000 posjetitelja, istaknula je Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina na današnjem okupljanju gradskih tvrtki i ustanova koje su doprinijele uspješnoj organizaciji 21. festivala uličnih šetača. 

Pritom je napomenula da ne postoje konkretni i egzaktni podaci jer ne postoji brojač posjetitelja ili naplata ulaza tako da se brojka temelji na procjeni, a prošle su se godine one kretale oko 280.000 posjetitelja. Prema sustavu e-visitor tijekom održavanja Špancirfesta u Varaždinu je bilo 7,7 posto više turističkih dolazaka, a gosti su došli iz 50 zemalja, dok ih je prošle godine bilo iz 44 zemlje. Osim domaćih gostiju, najviše je bilo gostiju iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske i Poljske, slično kao i lani.

- Podatak koji je fascinantan i koji ćemo sigurno naglašavati narednih godinu dana jest podatak o broju posjetitelja i pregleda internetske stranice Špancirfesta. Naime, tijekom kolovoza bilo je više od 1,3 milijuna pregleda stranice, dok je godinu dana ranije u istom mjesecu bilo oko 700.000 pregleda. Usporedbe radi, neki jaki turistički subjekti imaju oko 700.000 pregleda tijekom cijele godine - istaknula je direktorica Toth dodajući da je program u Vili Bedeković bio dobro pogođen jer je sve bilo rasprodano.

- Prodano je više od 6.000 ulaznica, što je 46% više nego lani. Špancirfesta ne bi bilo da nema suradnje svih subjekata u gradu jer to nije samo projekt Turističke zajednice, pa se ovom prilikom svima zahvaljujemo, od Kerekesh teatra do vatrogasaca, Parkova, Čistoće, Hitne pomoći i svima drugima, jer bez zajedničke suradnje ne bismo mogli završiti 21. Špancirfest s rekordnim brojkama - rekla je Jelena Toth dodajući da bi uskoro trebale biti poznate i brojke o ukupnom prometu u trgovini i ugostiteljstvu tijekom održavanja festivala, a koje bi također trebale biti rekordne prema nekim pokazateljima. Primjerice, veliki broj ugostitelja izjasnio se da su imali 30% veći promet nego lani, dok je nekima promet porastao čak za nekoliko puta.

Gradonačelnik Čehok ovom je prilikom na užini u restoranu Aquacity, osim djelatnika TZ-a Grada, okupio radnike Parkova i Čistoće te članove Varaždinske građanske garde, volontere na projektu Varaždin - Europska prijestolnica mladih 2022, kao i predstavnike drugih institucija te novinare koji su pridonijeli uspješnosti ovogodišnjeg Špancirfesta.

- Ovo je prilika da se zahvalimo svim službama koje se obično manje ističu kad se govori o Špancirfestu. Riječ je o komunalnim tvrtkame koje su i ove godine napravile sve da se ne primjeti da je u gradu tijekom tih dana puno više ljudi i vozila te da su veće gužve. Svako jutro grad je bio potpuno čist i zahvaljujemo svim radnicima. Upravama tih društava smo preporučili da svim radnicima isplate posebne dnevnice tako da to osjete i na plaćama. Neki su mi rekli da u drugim gradovima, tijekom tako velikih priredbi, nije sve tako uredno i čisto - poručio je gradonačelnik. Rekao je da ne želi dati neku brojčanu ocjenu festivala ali je naglasio da manifestacija stvara pozitivno ozračje, da nema puno nezadovoljnih i da se građani ugodno osjećaju tijekom manifestacije, a posebice da je kroz tjedan bilo više posjetitelja, slično kao i danima vikenda. 

- Opća atmosfera je najbolji pokazatelj uspješnosti Špancirfesta - poručio je Čehok.

Označeno u