Hemodijaliza pošla po krivu: Ravnatelj bolnice u Čakovcu u šoku zbog umrlog pacijenta

LL | 30.9.2020. u 18:49h | Objavljeno u Aktualno

Kako prenosi Index.hr, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak rekao je da su svi u bolnici u šoku zbog pacijenta koji im je sinoć preminuo jer na hemodijalizi nije smio primiti lijek u žilu. 

- Procedura hemodijalize je izrazito složena i medicinsko sredstvo se pritom primjenjuje lokalno, a tom je pacijentu dano intravenski. Dakle, to medicinsko sredstvo se nije smjelo dati u žilu. To se dogodilo sinoć poslijepodne, a pacijent je sinoć preminuo. Odmah ujutro smo primili njegovu obitelj, bili su nam njegova dvojica sinova. Pojasnili smo im proceduru. Obitelj je u šoku kao i mi. Plakali su oni, plakali smo mi - kazao je dr. Novinščak. 

Navodi kako će obdukcija potrajati, a pogotovo toksikološki nalaz jer su ga poslali u Zagreb. "Uzeli smo sve izjave onih koji su bili uključeni u proces liječenja tog pacijenta, sve ćemo proanalizirati. Tako nešto nam se nikad nije dogodilo. Od 1999. godine sam u bolnici, čak i ljudi koji su od osamdesetih u bolnici su mi rekli da se tako nešto nikad nije dogodilo. Odradimo na milijune postupaka, no ovako nešto, kažem, nikad se nije dogodilo", rekao nam je dr. Novinščak. Budući da nam je ministar zdravstva Vili Beroš rekao da se radi o pogrešci koju je učinila medicinska sestra, pitali smo dr. Novinščaka je li sestra bila nova i neiskusna ili je riječ o premorenosti, no zamolio nas je za razumijevanje kazavši da ne može otkriti nikakve detalje.

Za kraj dodajmo kako je o događaju izvijestila sama Županijska bolnica Čakovec, a dr. Novinščak je rekao kako će i dalje o svemu odmah izvještavati javnost.

- Nismo ništa skrivali, transparentni smo i otvoreni prema javnosti -kazao je ravnatelj bolnice u Čakovcu.