Ratnom pilotu Danijelu Boroviću priznanje "Junak Domovinskog rata" Foto: Ilustracija UHBDR91.

Ratnom pilotu Danijelu Boroviću priznanje "Junak Domovinskog rata"

VV | 12.6.2022. u 15:39h | Objavljeno u Aktualno

U Županijskoj palači u utorak, 14. lipnja u 18 sati bit će svečano uručeno priznanje "Junak Domovinskog rata“ istaknutom hrvatskom ratnom pilotu – Danijelu Boroviću, inače i ratnom i poratnom zapovjedniku 1. hrvatske lovačke eskadrile.

- Na taj način, uz ostalo, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, želi i nastoji zahvaliti ovom ratnom pilotu, koji je početkom veljače 1992. izvršio prelet avionom lovcem tipa MIG-21 od Bihaća do Pule. Ovim junačkim činom Hrvatska je dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov, čime je označen početak ustroja eskadrile lovaca u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu - navode u UHBDR91.

U prigodom programu sudjelovat će: general Ivan Tolj, Mladen Pavković, Mario Filipi, izaslanici predsjednika Vlade RH, ministra branitelja, HGZ-a i drugi, dok će u glazbenom dijelu programa nastupati Mirko Švenda Žiga. Ulaz je slobodan.

Dodjela nagrada održat će se nakon što je nedavno Viši sud u Beogradu protiv hrvatskih vojnih pilota, među kojima je i Borović, potvrdio optužnicu zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluja.

- Tužiteljstvo za ratne zločine treba "čisti", ali privođenjem pravdi zločinaca u Srbiji