Tužiteljstvo za ratne zločine treba "čisti", ali privođenjem pravdi zločinaca u Srbiji

| 20.5.2022. u 20:15h | Objavljeno u Aktualno

Tužiteljstvo za ratne zločine treba počisti "svoj prag", privođenjem pravdi zločinaca koji su u Srbiji

Proslavu Dana državnosti RH, koji obilježavamo 30. svibnja u spomen na ustanovljenje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora, neki pokušavaju pokvariti, i to oni iz čije su se zemlje napadali hrvatski gradovi i sela, umjesto da "čiste svoj prag", privođenjem pravdi zločinaca u Srbiji. .

Danijela Borovića i još trojicu bivših vojnih pilota, odnosno umirovljene časnike Hrvatske vojske, srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine tereti za ratne zločine koji bi bili počinjeni protiv civila tijekom akcije Oluja. Oni bi 7. i 8. kolovoza 1995., kako se tvrdi, bili odgovorni za zračne napade na kolone izbjeglica, i to kod dva mjesta u BiH, pri čemu su 24 osobe ranjene, a 13 ubijenih, od kojih šestero djece.

Ukazujući da se već više od deset godina spominje taj navodni događaj na način kako to žele u Srbiji, Borović podsjeća da su za to bili prvo optuživali Imru Agotića kao zapovjednika i Josipa Ćuletića kao njegov zamjenika, koji su u međuvremenu preminuli.

- Događaj koji se spominju meni je potpuno nepoznat. Navodno se vojska povlačila zajedno s civilima. Kako bilo, nikakve veze nemam s time. Na svom mjestu u liniji zapovijedanja nisam bio u poziciji izdavati takve zapovijedi, a granicu s BiH nisam prešao od preleta s MiG-om 21bis 1992. godine, veli Borović.

Posebno ukazuje na to da srbijansko tužiteljstvo polaže pravo da tuži za nešto što bi se dogodilo u BiH. Na to se osvrnuo i premijer Andrej Plenković.

- Nama je neprihvatljiv njihov zakon koji širi jurisdikciju Srbije. Imamo načine kako da na to odgovorimo i odgovorit ćemo hrabro i odlučno, štiteći hrvatske interese, zapovjednike, vojnike… - najavio je premijer pa se za nadati da će se konačno privesti pravdi počinitelji svih zločina počinjenih tijekom domovinskog rata, a nestali pronaći.