Rasprava o izvještaju za proračun prešla na servisnu cestu Brezja, Kućansku rampu, Miškininu...

VV | 9.9.2021. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Prva točka dnevnog reda 3. sjednice Gradskog vijeća bio je šestomjesečni izvještaj proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja, a u tom razdoblju je većinom bio gradonačelnik Ivan Čehok koji je branio, a istovremeno kritizirao novu i aktualnu vlast.

- Ostavili smo punu blagajnu i pun proračun. Kada biste uzeli nekakav "cashflow" vidjeli biste  da je bilo nekakvih 25 milijuna kuna na računu kada smo predavali vlast. Unatoč svim gospodarskim krizama. Dobili smo milijardu i 200 milijuna kuna iz EU. Drago mi je da nakon laži Nevena Bosilja na Otvorenom, državni tajnik za EU fondove prednjači s milijardom i 200 milijuna kuna, iako je najveći dio aglomeracija, ali i taj projekt smo zatekli u 2017. godini kada je bio nigdje. Još danas vučemo repove zbog toga, a to je pitanje pročistača, a nadam se da prije nego dođu političke face da će Varkom to uspjeti dovršiti. U ovom izvješću je dovršen čitav niz projekata koji su završeni. I gospodarska zona Brezje, ali na žalost nisam baš siguran kako će taj projekt dalje ići jer se gospodin Ister pojavio kao Mojsije i da će razmaknuti bale. Po mojem mišljenju, bale se ne mogu razmjestiti već se trebaju ukloniti. Zašto je ova vlast stavila izvan snage integralnu nagodbu, ne znam, ali je riječ o vrlo ozbiljnom pitanju i nema nikakvog pokrića. Te bale moramo ukloniti i ne mogu se premjestiti jer će se doista dogoditi da tvrtka Emil Freya dovodi direktora Mercedesa koji će se voziti kroz tunel od bala. To je sramota neviđenih razmjera - objasnio je Čehok i istaknuo je nejasnoće oko otkazivanja pojedinih projekata poput Kućanske rampe.

- Projekt Kućanske rampa, dobivena je lokacijska dozvola i taj projekt ima sve suglasnosti i ima sve potvrde i ima revizije. Ovo je vaš alibi da ne napraviti ništa - osvrčući se na razloge zašto se odustaje od Kućanske rampe poput toga da nema dovoljne visine za prolazak vatrogasnih navalnih vozila kroz tu prometnicu ukoliko se gradi projekt Kućanske rampe prema idejnom projektu Bože Solde.

Na prozivanje se javio vijećnik Bruno Ister.

- Bale su već razmaknute na četiri metra, a to je već svojim djelovanjem omogućio gospodin Čehok da se stigne napraviti servisna cesta jer su rokovi kratki. Da bi se napravila prometnica u punom profilu, treba razmaknuti bale još malo i na tome radi gradska tvrtka Čistoća i po nama nema nikakve nezakonitosti. Bale se premještaju na mjesto koje je predviđeno sanacijskim programom i tu ne vidimo nikakvih problema. Što se tiče Kućanske rampe, taj projekt je ruglo građevinarstva. Visina od 3.2 metra nije dovoljna ni za garaže, a to se radi za gradske garaže, eventualno kada se želi ograničiti ulazak kamiona, ali se ne radi 3.2 metra za podvožnjake vrijedne 120 milijuna kuna - objasnio je Ister. 

- Sposobni ljudi znaju samo jedno raditi, a nesposobni sve. Vi ste elektrotehničar i nemojte se miješati u građevinu. Taj projekt ima revizije i potvrde vrhunskih stručnjaka. Nemojte baljezgati o 120 milijuna kuna. To bi koštalo toliko da SDP radi. Mi imamo troškovnike i to vam gospodin Soldo ima. Mogli ste pitati, ali to nije bitno jer je Bosilj to prije mjesec dana rekao da će to dezavuirati, prije nego je povjerenstvo osnovano. Što se tiče Brezja, sanacijski program govori morate maknuti bale, nema premještanja i vi to jako dobro znate - rekao je Čehok koji je također ustvrdio da nema odgovora od inspekcije koji su dobili prijave oko te situacije u Brezju da li se sve radi po zakonu.

- Sanacijski program govori o tome das u bale trebale biti maknute do 31. prosinca 2020. godine i da je debelo već trebala trajati sanacija. Podsjetite me tko je to trebao do sada napraviti. Tko nije maknuo bale, a potpisao je i bio je obveznik sanacijskog programa. Na isti način koji ste vi razmaknuli ona četiri metra, mi razmičemo dalje i stvaramo uvjete da se može raditi servisna cesta koja nam je prijeko potrebna i koja se i vama računa u vašem mandatu koji nije tako bogat takvim projektima. Ovo je jedan od boljih projekata, za koji ste i sami zaslužni pa budite ponosni i nemojte ga opstruirati ili bolje nemojte nam pomagati - istaknuo je Ister. 

Nakon tih razmjena, Mario Lešina je tražio da se zbog povrede poslovnika Brunu Isteru izreče opomena, što je predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan odbila. Nakon toga se za raspravu javio i Neven Bosilj koji je raspravu vratio na sam proračun.

- Mene iznenađuje da vi kao gradonačelnik još 2001. godine i zamjenik gradonačelnika 1997. godine ne znate iščitati financijske podatke na ispravan način. Ako pogledamo ovaj rezultat, mi imamo ukupni višak od 72 milijuna kuna okvirno. Imamo preneseni manjak od 13 milijuna kuna i sad smo tu negdje na 58 ili 59 milijuna kuna. Neutrošena sredstva iz obveznica su 42 milijuna kuna i onda smo na 17 milijuna kuna, a kad stavimo tu još sredstva za povrat zajma Ministarstvu financija mi zapravo imamo višak od otprilike 8 milijuna kuna, ne radi se tu o nikakvom spektaklu. Sljedeće što moram napomenuti su rashodi za planirane projekte koji nisu realizirani, a planirani su iznosi za cijelu godinu kao kamate po obveznicama čije je dospijeće u listopadu (610 tisuća kuna), opremanje gospodarske zone od 9 i pol milijuna kuna koji nas čeka, povrat zajma Ministarstvu financija, izgradnja cesta i sortirnice, to sve iznosi 25 milijuna kuna. To su planirani iznosi, a nisu realizirani. Tako kada sve skupa pogledamo, ti rezultati su takvi kakvi jesu. Imamo 25 milijuna kuna koji nas čekaju u drugom dijelu godine, ali se puni komunalni doprinos i naknade pa će sve to ispasti dobro - istaknuo je Bosilj.

Nakon toga je svoj doprinos raspravi o proračunu za prvih šest mjeseci dao i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković koji istaknuo da 1.2 miljarde kuna iz projekata, najveći otpada na aglomeraciju.

- Kada govorite o tome, vi tu ustvari uzimate aglomeraciju koju niste započeli, ali ono što je bitno da je grad Varaždin jako loš po privlačenju sredstva. Mislim da smo 62. u Hrvatskoj - istaknuo je Marković vezano za izjave Čehoka o povlačenju novaca iz EU fondova.

Vijećnik platforme Budimo grad Ivan Obadić je istaknuo pitanje zaduženja te rekao da se grad Varaždin zadužio najviše u svojoj povijesti u prethodne četiri godine.

- Zadužili smo se 117,2 milijuna kuna od 2017. godine. Htio bi citirati podatke iz instituta za javne financije. Imaju podatke od 2014. godine do 2017. godine. U 2014. godini smo po glavi stanovnika bili zaduženi 525 kuna, 2015. godine 496 kuna, 2016. godine 251 kunu, dug je prepolovljen na polovicu. U 2017. godini, bili su izbori i dolazi Čehok kao novi gradonačelnik, dug raste na 303 kune, 2018. godine dug ponovno raste na 462 kune skoro za polovicu. Bilo bi interesantno vidjeti podatke za 2020. godinu da vidimo koliko su danas Varaždinci zaduženi s obzirom na kretanja ovih podataka - istaknuo je Obadić.

Ipak, polugodišnji izvještaj o proračunu je prošao jednoglasno sa svih 18 glasova za, ali je točka iza toga o radu gradonačelnika odbijena uz 11 suzdržanih glasova i šest glasova za.