Rak vrata maternice uopće ne bi trebao postojati s obzirom na mogućnosti i prevenciju

| 30.1.2018. u 15:17h | Objavljeno u Aktualno

Rak vrata maternice uopće ne bi trebao postojati zbog mogućnosti i prevencije koje imamo, rečeno je danas u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu gdje je održan stručni skup „Prevencija, dijagnostika i liječenje raka vrata maternice“.

Zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, mr. Irena Stipešević Rakamarić, koja je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Domom zdravlja Varaždinske županije organizirala stručni skup, rekla je kako je glavni motiv okupljanja podizanja svijesti građana oko ove bolesti od koje ne bi trebala umrijeti ni jedna žena.

- Okupili smo se s ciljem podizanja opće javne zdravstvene svijesti o važnosti edukacije, kao i preventivnih pregleda i cijepljenja protiv HPV-a s obzirom da rak vrata maternice uopće ne bi ni trebao postojati zbog mogućnosti i prevencije koje imamo. Glavni uzrok ovog raka je HPV i upravo zato želimo potaknuti djecu i roditelje da se educiraju, da se cijepe, što nije obavezno, ali je u programu - naglasila je Stipešević Rakamarić.

Dr. Tanja Obelić Babok, specijalistica školske medicine, ukazala je na važnost cijepljenja protiv HPV-a te tko i u kojim dozama se može cijepiti.

- Preporuka za cijepljenje protiv HPV-a je za djevojčice i dječake u 8. razredu osnovne škole, od 9 do 14 godina u dvije doze, a stariji od 14. godina u 3 doze. Odaziv na cijepljenje u Republici Hrvatskoj je 10 do 12 posto - rekla je dr. Obelić Babok, dodajući da je tako i u Varaždinskoj županiji koja je prošle godine bila među najboljim županijama po broju cijepljenih protiv HPV-a.

Dr. sc. Zoran Pitner, spec. ginekologije i porodništva, naglasio je da najveću važnost u otkrivanju bilo kakve vrste promjene ima ginekološki pregled i uzimanje PAPA razmaza, a koji je od 1943. godine zaslužan za značajno smanjenje pobola i smrtnosti od karcinoma vrata maternice i to za čak 90 posto.

- Nakon otkrivanja povezanosti utjecaja HPV-a s karcinomom vrata maternice, dobili smo novu dimenziju i mogućnost još ranijeg otkrivanja promjena koje se inače mogu razviti u karcinom i na taj način ih liječiti i potpuno izliječiti - naglasio je dr. sc. Pitner.

Inače, Varaždinska županija podržava ovakve javno-zdravstvene akcije i obaveza je koristiti svaku priliku da informiramo građane i o prevenciji i o cijepljenju protiv HPV-a.

- Cilj ove kampanje i nacionalnog programa je definitivno podizanje svijesti o cijepljenju i preventivnim ginekološkim pregledima, a krajnji cilj je spasiti barem jedan život više i onda ovakve stvari koje radimo imaju svoju svrhu - naglasio je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Naime, prema podacima registra za rak, u Hrvatskoj od raka vrata maternice obolijeva godišnje oko 330 žena, a umire oko 120 žena. Problem je što je dvije trećine novooboljelih žena mlađe od 60 godina. U Varaždinskoj županiji godišnje 15 žena oboli od raka vrata maternice, a njih pet, nažalost, umre. Na stručnom skupu u ime Zavoda za javno zdravstvo prisutnima se obratio i ravnatelj Marin Bosilj, a prisutna je bila i pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci