RADNICI MIGRANTI Moraju platiti i do 200.000 kuna poreza na plaće zarađene u tuđini

| 14.2.2022. u 15:08h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Porezna uprava u oporezivanju radnika migranata poziva se na njihov “životni interes”. Iako žive i rade u inozemstvu, gdje plaćaju i porez na svoju plaću, radnici migranti u Hrvatskoj imaju obitelj i nekretninu u kojoj borave kad vikendima dolaze kući. I to je “kvaka” za koju ih poreznici love kako bi im godišnje naplatili i nekoliko desetaka tisuća kuna poreza na plaće zarađene u tuđini.

Među top temama ovih je dana oporezivanje dohotka iz inozemstva, a koje se, između ostalih, tiče i brojnih radnika migranata iz sjevernih županija; Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske, kao i radnika iz Istre i Dalmacije. Iako rade u inozemstvu (najčešće Sloveniji i Austriji), redovito vikendima ili na mjesečnoj bazi dolaze u Hrvatsku gdje im je ostala obitelj.

U Varaždinu djeluje Hrvatski sindikat radnika migranata (HSRM), koji okuplja nekoliko tisuća članova, a prema njihovoj procjeni, u Hrvatskoj je oko 20.000 radnika migranata, koji porez na svoju zaradu plaćaju u zemljama u kojima rade, pa dvostruko tj. dodatno oporezivanje u Hrvatskoj smatraju nepravednim.

U Poreznoj upravi ističu da su svi koji ostvaruju primitke u inozemstvu, bilo da je riječ o mirovini, plaći, honoraru, stipendiji ili kamatama na štednju, to dužni prijaviti Poreznoj upravi koja potom donosi Rješenje iz kojeg se vidi je li porezni obveznik dužan išta platiti i koliko. 

Krajem prošle godine, uoči godišnje prijave poreza, uputili su poziv svima da dobrovoljno prijave primitke iz inozemstva od 2016. godine naovamo, prije nego što dobiju službeni poziv svoje Porezne uprave, jer im se u tom slučaju, osim zaostataka neplaćenog poreza, neće obračunavati zatezne kamate i kazna za neprijavljivanje ino dohotka, a koja iznosi od 2.000 do 20.000 kuna.

Na internetskoj stranici Porezne uprave objavljene su upute i odgovori na najčešća pitanja vezano za prijavu dohotka iz inozemstva, no u HSRM-u upozoravaju da područne Porezne uprave često provode svoju “politiku” oporezivanja. Kao anomaliju u sustavu oporezivanja također navode da se onima, koji dobrovoljno prijave dohotke unazad pet godina, na ukupan petogodišnji iznos dohotka priznaje samo jednogodišnja olakšica od 48.000 kuna, umjesto da se taj iznos množi s pet. Tako su pojedini članovi Sindikata dobili Rješenja za proteklih šest godina po kojima ih se tereti da moraju platiti od 160.000 do 200.000 kuna poreza. Ukoliko ne plate u roku od 30 dana, slijedi im ovrha.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...