Radnici migranti će zbog dvostrukog oporezivanja poslati žalbu Hrvatskom saboru Foto: VV arhiva

Radnici migranti će zbog dvostrukog oporezivanja poslati žalbu Hrvatskom saboru

Varaždinske vijesti | 2.9.2021. u 13:24h | Objavljeno u Aktualno

- Kako se rješavanje problematike dvostrukog oporezivanja radnika migranata, naših aktivnih i potencijalnih članova, još uvijek nije pomaklo s "mrtve točke", u rješavanje ovog "gorućeg" problema uključit ćemo i najviše predstavničko tijelo - Hrvatski sabor - priopćili su iz Hrvatskog sindikata radnika migranata (HSRM).

Predsjednik HSRM-a Franjo Lazar najavio je da će 1. listopada u ime sindikata na adresu Hrvatskoga sabora uputiti žalbu zbog duplog oporezivanja radnika migranata, kako bi se ovaj problem napokon krenuo rješavati.

- Nakon niza slučajeva u kojima je Porezna uprava Varaždin na hrvatske adrese radnika migranata poslala porezna rješenja ili pak rješenja o ovrsi, bili smo primorani ujediniti svoje snage u borbi protiv ovakvog oblika nepravde - napominje Lazar.

Stoga su u travnju osnovali sindikat, a potom i krenuli u zaštitu prava svojih članova.

>> HSRM će se uhvatit u koštac s dvostrukim oporezivanjem naših ljudi koji rade u Austriji i Sloveniji

- Angažirali smo odvjetnika Željka Kaselja, vrsnog stručnjaka u području porezne politike, te s austrijskim sindikatom vidaflex sklopili sporazum i povelju o zajedničkoj suradnji i podržavanju - podsjetio je predsjednik HSRM-a.

>> "Radnici nerijetko podliježu teretu dvostrukog oporezivanja, upravo to želimo promijeniti"

Naglasio je da je u tijeku učlanjenje u Hrvatski sindikat radnika migranata te da iz članstva proizlazi niz pravnih, socijalnih i svakih drugih prava. Pozvao je zainteresirane da im se pridruže, uz napomenu kako je, zbog niza otegotnih okolnosti, poželjno učlaniti se što prije.

- Naime, Predsjedništvo HSRM-a, prema odluci od 01. rujna 2021. godine, poziva na učlanjenje sve radnike migrante kao i one koji su dobili porezno rješenje, uz napomenu da se učlane do 15. listopada 2021. godine, čime će steći pravo na pravnu zaštitu Sindikata - naglasio je Lazar.

- Sa žaljenjem moram naglasiti da će svi oni koji će se htjeti učlaniti u Hrvatski sindikat radnika migranata poslije 15. listopada, a po dobivenom ili vrlo izglednom primitku poreznog rješenja - morati biti odbijeni. Smatram da je takav pristup rješavanju problema, s kojima se svi suočavamo, pošten i korektan. Osiguranje osnovne ljudske egzistencije, zbog čega smo bili prisiljeni napustiti svoje obitelji i mjesta, pa ako želite i pravde, nemaju alternativu - zaključio je predsjednik HSRM-a Franjo Lazar.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci