Osnivačka skupština HSRM Foto: VV arhiva

Hrvatski sindikat radnika migranata i austrijski vidaflex dogovorili suradnju

I. Kr. / Varaždinske vijesti | 29.6.2021. u 08:27h | Objavljeno u Aktualno

U Beču je održan sastanak dvojice čelnih ljudi sindikalnih inicijativa za zaštitu prava radnika migranata iz Hrvatske i Austrije.

Franjo Lazar, predsjednik Hrvatskog sindikata radnika migranata, i mag. Christoph Lipinski, generalni sekretar austrijskog sindikata vidaflex, razmjenili su u dvosatnom razgovoru svoja razmišljanja, vizije i potrebe članstva te načelno dogovorili suradnju između dvaju sindikata. Ugovor o zajedničkoj suradnji, kako je rečeno, trebali bi potpisati krajem srpnja u Varaždinu.

Hrvatski sindikat radnika migranata (HSRM), koji 1. srpnja otvara ured u varaždinskoj Ulici kralja Petra Krešimira IV. 5, nastao je na inicijativu hrvatskih građana koji su na privremenom radu u inozemstvu, a članovima nudi besplatno pravno i porezno savjetovanje, zastupanje interesa radnika pred sudovima i upravnim tijelima te zaštitu društvenih, socijalnih interesa radnika migranata.

Sindikalna inicijativa vidaflex iz Austrije sa više od 1.000 članova hrvatskih radnika migranata pozdravlja inicijativu HRMS-a da se prava radnika migranata zastupaju kako u Austriji, tako i u Hrvatskoj.

Vizija i cilj oba sindikata jeste brza i učinkovita pomoć članovima bez dodatnih troškova te informiranje članova o zakonskim obavezama i pravima u obje države.