Radni sastanak s investitorima na području CNC tehnologije i proizvodnje lasera

VV | 16.6.2022. u 18:30h | Objavljeno u Aktualno

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u četvrtak je održan radni sastanak o mogućnostima suradnje na području osnivanja centra za CNC tehnologije te etabliranju proizvodnje lasera za rezanje u Varaždinu.

Vlasnika i direktora tvrtke Teximp AG Vladu Vukoju sa suradnicima, profesora i znanstvenika na švicarskom institutu s područja razvoja ultrabrzih lasera i optičkih sistema dr. sc. Bojana Resana te generalnog konzula Republike Hrvatske u Zürichu Slobodana Mikca primili su u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Slađana Miočić. Sastanak u Varaždinu održan je na inicijativu konzula Mikca, nakon prvotnog razgovora o mogućnostima suradnje prilikom boravka gradonačelnika Bosilja u Zürichu.

Tvrtka Teximp AG iz Kussnachta u Švicarskoj već je osnovala nekoliko centara za obrazovanje djelatnika na CNC strojevima u Zagrebu, Sarajevu, Mostaru, jedan manji u Ludbregu, nekoliko njih na području jugoistočne Europe te je zainteresirana pomoći znanjem, iskustvom i financijski u izgradnji i operativnom vođenju novog centra u Varaždinu. S druge strane, profesor Resan Varaždin vidi kao potencijalnu lokaciju gdje bi izmjestio dio svoje proizvodnje lasera.

Predstavnici Grada Varaždina investiture su nakon radnog sastanka u Gradskoj vijećnici proveli kroz Tehnološki park i njegov specijalizirani dio koji je opremljen, između ostalog, laserskim rezačem i CNC strojevima – Makerspace. Razgovaralo se o mogućnostima i planovima koji obuhvaćaju daljnje širenje Tehnološkog parka kao i o pojačanju Makerspacea novim strojevima. Zatim su prošli lokaciju gdje su smještene varaždinske srednje škole čiji učenici upravo tijekom svog obrazovanja uče i rade na tehnologijama koje pokrivaju područja interesa investitora, Elektrostrojarska škola te Strojarska i prometna škola Varaždin. Razgovaralo se i o potencijalima Gospodarske zone Brezje kao i mogućnostima koje pružaju EU fondovi.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo održanim sastankom te je dogovoreno da se u daljnje razgovore uključi i Varaždinska županija kao osnivač strukovnih škola i Centara izvrsnosti. „Svjesni smo činjenice da je CNC operater jedno od najtraženijih zanimanja u Europi na tržištu rada, a u Varaždinu obrazujemo upravo takav srednjoškolski kadar. No, tu su i druga kompatibilna zanimanja koja su od važnosti našim investitorima. Varaždin im je bitan upravo zato što ovdje mogu dobiti kadar koji im treba, ali ne samo srednjoškolski, već i visoke stručne spreme, jer ovdje imamo i naša sveučilišta, odnosno fakultete. Prepoznali su u Gradu Varaždinu ozbiljnog partnera jer naša politika ide upravo u tom smjeru – investitorima osigurati svu potrebnu podršku za ulaganja, administrativnu i organizacijsku, povezati interesne skupine poput škola s gospodarstvenicima, usmjeravati mlade u zanimanja budućnosti čime im automatski osiguravamo veće plaće, iskoristiti u cijelom procesu mogućnosti našeg Tech parka. Stoga je tema za razgovor bilo mnogo i na idući sastanak neophodno je u cijeli proces uključiti i Varaždinsku županiju.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci