Radionica LAG-a Sjeverozapad u Petrijancu: Poljoprivrednicima do 3 milijuna eura Foto: LAG Sjeverozapad

Radionica LAG-a Sjeverozapad u Petrijancu: Poljoprivrednicima do 3 milijuna eura

I.D./Varaždinske vijesti | 16.1.2016. u 08:11h | Objavljeno u Aktualno

Nova sjednica partnerskog odbora za izradu Lokalne razvojne strategije Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad održana je u četvrtak, 14. siječnja, u Petrijancu.

- Lokalne akcijske grupe organizirane su prema LEADER pristupu, dakle, odozdo prema gore. Stoga je izuzetno važno da članovi LAG-a sami odrede prioritete, ciljeve i aktivnosti koje planiraju ostvariti temeljem nove strategije do 2020. godine – istaknuo je Jernej Golc, stručni konzultant iz Razvojne agencije Halo iz slovenskih Cirkulana.

Tema i ove sjednice partnerskog odbora bila je vezana uz razvoj poljoprivrede, o čemu je članovima govorio dr.sc. Miljenko Ernoić, direktor Razvojne agencije Sjever. On je posebno istaknuo važnost udruživanja poljoprivrednih proizvođača u udruge, zadruge ili druge proizvođačke organizacije, te njihov zajednički nastup na tržištu.

Voditelj Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad Mario Željezić u Petrijancu je naglasio kako je Lokalna razvojna strategija strateški dokument koji će odrediti u kojem će smjeru biti usmjeren ruralni razvoj na području ovog LAG-a koji djeluje na području 13 općina i gradova u Varaždinskoj županiji.

- Bez takvog strateškog dokumenta u sljedećem razdoblju, do 2020. godine, neće biti moguće kandidirati projekte na natječaje Europske unije, stoga je jako važno da Strategijom budu pokrivene stvarne potrebe, ciljevi i aktivnosti. A u razdoblju do 2020. godine LAG Sjeverozapad bi trebao raspisati natječaje u vrijednosti do 3 milijuna eura. Dakle, strategija je temelj za prijavu projekata, pa mi je posebno drago da su naši članovi prepoznali njenu važnost, te da su se u takvom broju uključili u njenu izradu – rekao je Željezić.

Rad ove lokalne akcijske grupe, jedne od najvećih i najagilnijih na području Republike Hrvatske, na sjednici je pohvalio načelnik Općine Petrijanec Vladimir Kurečić. On je pritom istaknuo kako bi Strategija trebala osigurati da naši poljoprivredni proizvodi budu što konkurentniji na velikom tržištu Europske unije.

 

Galerija slika