Radio Varaždin u stečaju: bivšim radnicima plaće, a županijska koncesija na bubanj?

| 22.7.2019. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Na Trgovačkom sudu u Varaždinu prošlog je tjedna bilo zakazano ispitno i izvještajno ročište u postupku stečaja Radio Varaždina. Stečaj nad dužnikom Radio Varaždin otvoren je 12. travnja, a za stečajnog upravitelja imenovan je Dragan Čemerin. Prijedlog za otvaranje stečaja podnijela je direktorica Radija Sanja Vlašić, i to kao vjerovnik. Kao direktorica dužnika priznala je postojanje stečajnog razloga nesposobnosti za plaćanje zbog trajnije blokade žiro-računa, ali i prezaduženosti društva jer su obveze daleko premašile imovinu Radija.

Radio Varaždin bio je najstarija lokalna radiopostaja u Hrvatskoj, a s radom je počeo daleke, 1945. godine. 
- Poslovanje Radija zadnjih pet godina karakterizira pad prihoda uz iste rashode tako da ukupan iznos rashoda kontinuirano raste u odnosu na prihode, što rezultira gubicima u poslovanju. Unatoč dva milijuna kuna temeljnog kapitala 2014., u 2018. godini kumulirani su gubici dvostruko veći. U istom razdoblju imovina je značajno smanjena dok obveze rastu i višekratno su veće od imovine. Smanjenje prihoda, prezaduženost, problemi s likvidnošću i česte blokade žiro-računa, doveli su do trajne blokade od 4. veljače ove godine i neisplate plaća te do otvaranja stečaja - stoji u Rješenju o otvaranju stečaja.

U trenutku otvaranja stečaja na Radiju je bilo prijavljenih šestero zaposlenika, kojima su otvaranjem stečaja otkazani ugovori o radu s mjesec dana otkaznog roka. Obračunate su i isplaćene plaće svih zaposlenika za razdoblje nakon otvaranja stečajnog postupka do isteka otkaznog roka.
U propisanom roku zaprimljeno je i obrađeno 18 prijava vjerovnika te je izvršena analiza radi utvrđivanja njihove osnovanosti. Priznate tražbine svrstane su u tablice prema isplatnom redu, tako da je za prvi isplatni red prijavljeno sedam tražbina u ukupnom iznosu od 292.784,84 kuna, dok je u drugom isplatnom redu 18 tražbina ukupno priznatog iznosa od 2,2 milijuna kuna.

Također se poteže pitanje o dodjeli radijske koncesije nekom drugom radiju, o čemu odlučuje Agencija za elektroničke medije.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci