Ptičja gripa u Varaždinskoj županiji: zaražen uginuli labud s Varaždinskog jezera Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Ptičja gripa u Varaždinskoj županiji: zaražen uginuli labud s Varaždinskog jezera

VV | 24.11.2021. u 20:20h | Objavljeno u Aktualno

- Jučer je potvrđena influenca ptica podtip H5N1 u jednog uginulog crvenokljunog labuda s područja Varaždinskog jezera u Varaždinskoj županiji, međutim još se uvijek čeka rezultat laboratorijskog pretraživanja u donosu na patogenost virusa - izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Još jedan slučaj zabilježen je danas na jednom gospodarstvu smještenom u naselju Staro Pračno u Sisačko-moslavačkoj županiji, na kojem je zabilježeno uginuće domaće peradi u posljednjih nekoliko dana, a kod lešine domaće guske u Hrvatskom veterinarskom institutu potvrđena bolest.

- Daljnja laboratorijska pretraživanja su u tijeku kako bi se utvrdilo radi li se o visokopatogenoj influenci ptica. Zaraženo gospodarstvo je stavljeno pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i u koordinaciji s Upravom za veterinarstvom i sigurnosti hrane Ministarstva poljoprivrede određene su i provode se mjere iskorjenjivanja bolesti na predmetnoj lokaciji. Trenutno je na snazi na predmetnom gospodarstvu zabrana premještanja životinja i proizvoda, usmrćena je sva perad na gospodarstvu te se provodi čišćenje i dezinfekcija te druge mjere - izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede iz kojeg podsjećaju sve koji imaju perad i ptice da je riječ o izuzetno opasnoj bolesti koja izaziva vrlo velike gubitke u proizvodnji te da je rano otkrivanje jedini način sprječavanja daljnjeg širenja na druga gospodarstva.

- Stoga je iznimno važno odmah prijaviti svaki znak bolesti, smanjeno uzimanje hrane i/ili vode i uginuća ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji kako bi se odmah uzeli uzorci za pretraživanje na influencu ptica - poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci