VARTEKS Što kažu najveći dioničari i ima li modni biznis budućnost?

| 21.8.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

- I dalje smatram da Varteks ima svoju priču i tradiciju, a negativni istupi u javnosti nisu u interesu Društva. Neugodno sam iznenađen ishitrenim istupom članova organa Društva s netočnim i katastrofičnim objavama. Svatko treba djelovati u predviđenom pravnom okviru te ovime pozivam na odgovorno i zakonito postupanje - poručuje jedan od Varteksovih najvećih dioničara Antonio Popić.

Iz Varteksa su se ovih dana ponovno oglasili vezano za financijske poteškoće i neizvjesnost poslovanja. Varaždinska tekstilna industrija posljednjih godina posluje crpeći unutarnje rezerve, a banke više nisu spremne financijski pratiti njezinu proizvodnju. Sindikalna povjerenica i zamjenica predsjednika Nadzornog odbora kompanije Božica Čićek-Mutavdžić kaže da je situacija vrlo složena uslijed novih gubitaka i nelikvidnosti, ali i utega starih dugova. Unatoč rastu prihoda u odnosu na isto lanjsko razdoblje, Varteks je prvu polovicu ove godine zaključio s gubitkom od 2,4 milijuna eura. U kompaniji se i dalje provode aktivnosti s ciljem opstanka kompanije, a za to je ključan dogovor svih vjerovnika i dioničara oko rasprodaje preostale Varteksove neaktivne imovine na vrijednoj lokaciji u središtu Varaždina. Sindikalistica kaže da su se dopisom obratili svim većim dioničarima; Marku Vučijeviću, Stjepanu Čajiću, Antoniju Popiću, Zoranu Košćecu i Nenadu Bakiću te je, prema njezinim riječima, samo Čajić pokazao interes da ih financijski prati, ali pod uvjetom da i ostali navedeni u tome sudjeluju.

Provjerili smo s dioničarima kako gledaju na situaciju u Varteksu, vide li i dalje budućnost u njegovu core, modnom biznisu, kakav ishod očekuju i kakvo riješenje nude? Je li, po njima, ideja projekta urbane regeneracije i dalje provediva tj. koja je budućost Varteksova tvorničkog kompleksa?

Odgovor smo najprije dobili od donedavno najvećeg pojedinačnog dioničara Varteksa Nenada Bakića, koji je u međuvremenu prodao najveći dio svog vlasničkog udjela i potraživanja u Varteksu. Unatoč svemu i dalje smatra da je moguć opstanak Varteksova modnog biznisa. Najveći pojedinačni dioničar Marko Vučijević kaže da na ova pitanja trebaju odgovoriti Uprava i Nadzorni odbor društva, dok Antonio Popić, između ostalog, ističe da je u kontaktu s dioničarem Čajićem te da je i on osobno izrazio želju financijski podržati Varteks...

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...