PROVJERILI SMO Na što će gradovi i općine utrošiti državne subvencije za rad dječjih vrtića

| 9.10.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Osim Grada Varaždina, i većina drugih gradova i općina Varaždinske županije je unazad tri godine, uslijed inflacije i potom prelaska na euro, dizala ekonomsku cijenu vrtića i roditeljsku participaciju. Roditelji su, prema odgovorima koje smo dobili, za mjesec rujan vrtić plaćali od 85 do 120 eura za punosatni vrtićki program za prvo dijete. U Novom Marofu i Ljubešćici najavljuju da će državnu subvenciju usmjeriti na smanjenje cijene koju plaćaju roditelji, dok u Vidovcu najavljuju povećanje plaća odgojiteljica i drugih zaposlenika vrtića.

Cijene vrtića i državne subvencije za dječje vrtiće vruća su tema ovih dana. Prvo su oko cijene vrtića frcale iskre tijekom Gradskog vijeća Varaždina, a potom i na Županijskoj skupštini, posebice na relaciji SDP - HDZ. I dok HDZ poziva SDP da odustane od poskupljenja vrtića u Varaždinu, s obzirom da će dio sredstava dobiti kroz državnu subvenciju, SDP ističe da su kriteriji za dodjelu subvencija nepravedni jer razvijeni gradovi poput Varaždina dobivaju najmanje. I u Sindikatu radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju RH smatraju da bi pravednije bilo da za svako dijete država daje isti iznos.

- Naš je prijedlog da subvencija svugdje bude jednaka po djetetu i da iznosi trećinu ekonomske cijene vrtića tako da država plaća trećinu, lokalna jedinica trećinu i roditelji trećinu - kaže Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata koji već dulje zagovara da se u financiranje predškolskog odgoja uključi i država te da se plaće odgojiteljica izjednače s plaćama u školama. Stoga pozdravljaju Uredbu za fiskalnu održivost dječjih vrtića u 2023./24 godini, ali smatraju da bi se već za sljedeće razdoblje trebale unaprijediti određene manjkavosti.

Nakon objave Vladine Uredbe u javnosti se mogao steći krivi dojam da subvencija automatski znači smanjenje iznosa roditeljske participacije. Međutim, državnu subvenciju dobit će gradovi i općine za djecu koja idu u javne i privatne vrtiće na njihovom području, a sredstva se moraju iskoristiti za potrebe vrtića na način da novac usmjere u ono što im je najpotrebnije; bilo da je to povećanje plaća odgojiteljica, smanjenje roditeljske participacije ili poboljšanje usluga. Provjerili smo u općinama i gradovima Varaždinske županije kako se kreću cijene vrtića koju plaćaju roditelji, jesu li poskupljivali vrtić posljednje tri godine (u jeku inflacije i prelaska na euro), kolike su plaće odgojiteljica i na koji način planiraju iskoristiti državna sredstva.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.