PROVJERILI SMO Hoće li više zgrade moći dobiti dizala uz pomoć europskog novca

Napisao/la: -
PROVJERILI SMO Hoće li više zgrade moći dobiti dizala uz pomoć europskog novca Foto: Krešimir Đurić

Gospođa Barica ima 84 godine. Živi sama u Varaždinu na 2. katu stambene zgrade koja uz prizemlje ima i nadzemlje, ali ne i dizalo. Gospođu Baricu zato, ako želi u trgovinu ili u šetnju, čeka dug uspon ili silazak brojnim stubama, zbog čega ne izlazi koliko bi željela. I nije jedina. Naime, čak 16.000 višestambenih zgrada diljem Hrvatske je bez dizala. Velik broj takvih zgrada nalazi se i u Varaždinu, gledano na njihov ukupni broj. Radi se uglavnom o zgradama izgrađenima u 60-im i 70-im godinama XX. st. u kojima živi velik broj umirovljenika, koji su na neki način zatočeni u svojim stanovima.

Da bi se prekinulo to "zatočeništvo" starijih stanara, Udruga umirovljenika pokrenula inicijativu za ugradnju dizala u zgradama višim od četiri kata. O tome je održano i nekoliko sastanaka s dužnosnicima Ministarstva regionalnog razvoja.

- Osim što bi se na taj način podigla kvaliteta života svih stanara, kako starijih, tako i osoba s invaliditetom te obitelji s malom djecom, a uz to, podigla bi se i cijena stana u takvim zgradama - ukazali su u Udruzi umirovljenika u kojoj naglašavaju da postoji volja Europske unije da se takvi projekti sufinanciraju i do 80 posto ukupnih troškova.

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije smo zato pitali kada bi natječaji mogli biti raspisani, odnosno mogu li se naši sugrađani starije životne dobi u skoroj budućnosti nadati rješenju velikog problema. Kako su pojasnili, Ministarstvo je upoznato s inicijativom Udruge umirovljenika, no da bi ona mogla biti realizirana, bit će potrebno promijeniti Operativni program na kojem se temelji dodjela EU sredstava.

- Naime, tijekom pripreme operativnih programa, na kojima se temelji dodjela bespovratnih EU sredstava u financijskom razdoblju 2014.-2020., a koju je započela tadašnja Vlada 2012. godine, ugradnja liftova nije prepoznata kao jedan od specifičnih ciljeva te samim time nije uvrštena u Operativni program te ju nije moguće na taj način financirati. Međutim, svi infrastrukturni projekti, koji se financiraju sredstvima iz EU fondova, moraju poštivati odredbe Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. U tom kontekstu, za financiranje putem sredstva iz OP Konkurentnost i kohezija, prihvatljive bi bile aktivnosti koje se odnose na ugradnju dizala, ali u okviru odredbi postojećih poziva. Na primjer, jedan od dosada objavljenih Poziva - "Energetska obnova višestambenih zgrada" - predviđa ulaganja u višestambene zgrade s ciljem postizanja određene razine smanjenja potrošnje energije. U sklopu tog Poziva, odnosno u sklopu ulaganja u energetsku obnovu zgrade, moguće je financirati aktivnost "Provedba elementa pristupačnosti za svladavanje visinskih razlika u skladu s Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti", naravno, pod uvjetom da je ona tehnički moguća i opravdava - ukazali su.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.