PROVJERILI SMO Hibridna i električna vozila im skupa, a i nisu baš za brda Foto: ilustracija

PROVJERILI SMO Hibridna i električna vozila im skupa, a i nisu baš za brda

| 21.9.2020. u 18:03h | Objavljeno u Aktualno

I dok je Varaždinska županija iskoristila mogućnost sufinanciranja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji dodjeljuje do 40 posto bespovratnih sredstava za kupnju energetski učinkovitih vozila te će se varaždinski župan uskoro voziti u luksuznom hibridnom karavanu Škoda Superb iV 1.4 TSI DSG PHEV Combiju, tu mogućnost je iskoristio i dio županijskih zdravstvenih ustanova koje na isti način kupuju 10 električnih vozila: osam za varaždinsku bolnicu te po jedno za Dom zdravlja Varaždinske županije i HZJZ.

I dok iz Županije poručuju kako je sve navedeno dio aktivnosti koje se provode s ciljem poticanja energetske učinkovitosti, ostali gradovi na području Varaždinske županije, kao i Grad Varaždin nemaju u planu kupnju električnih ni hibridnih vozila za svoj vozni park.

Sada nije neophodno!

- Upoznati smo s mogućnošću sufinanciranja od strane Fonda, no smatramo da nabava, odnosno zamjena postojećih vozila u ovom trenutku nije neophodna, niti ima prioritet – poručio je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar.

Grad Varaždin u svojem vlasništvu ima pet automobila čija starost premašuje 10 godina te će se još koristiti do kraja godine. Upravo radi starosti spomenutih vozila Grad od 2017./2018. godine koristi u modelu leasinga pet vozila: dva vozila Renault Kangoo, jedan Dacia Logan, jedan VW Polo i jedan Peugeot 508SW. I u ovom slučaju ne radi se o novim vozilima. Renault Kangoo vozila koriste komunalni, prometni i poljoprivredni redari, a ostala vozila nisu dedicirana po osobama, već se koriste prema potrebi – rekao je Avar.

Što su o tome rekli iz ostalih gradova Varaždinske županije i kakav vozni park imaju, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...