PROTIV ZATVARANJA Varaždinci 'čučnjevima' podržali fitness centre u Splitsko- dalmatinskoj županiji

MGA/VV | 28.8.2020. u 19:13h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na varaždinskom Korzu danas su se u 17 sati okupili fitnes treneri i članovi fitness centra, trkači i drugi zaljubljenici u sport i rekreaciju kako bi iskazali podršku zatvorenim fitness centrima i teretanama u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na skupu podrške ispred Gradske vijećnice izveden je kratki performans te je kroz jednu od najpoznatijih tjelesnih vježbi, čučnjeve, ukazano na važnost vježbanja, posebice u ovo vrijeme pandemije koronavirusa, ali i na probleme s kojima se susreću vlasnici i zaposlenici fitness centara i teretana kojima se na ovaj način ugrožava i egzistencija.

– Tjelesna aktivnost bilo kakvog tipa, od tjelesne i zdravstvene kulture, školskog, rekreativnog i profesionalnog sporta te rekreacije poput raznih fitness programa neophodna je za održavanje i unaprjeđenje zdravlja stanovništva. Zato ovim putem dajem podršku fitness centrima u Splitsko-
dalmatinskoj županiji i pokazujem neslaganje s neutemeljenim izjavama da su centri rekreacije opasna žarišta epidemije. Odluka o zatvaranju jedino tih centara izrazito šteti već narušenom sustavu rekreacije i sporta koji su dokazani načini podizanja razine imuniteta i zdravlja građana, dok za druga žarišta u kojima je mogućnost pridržavanja mjera suzbijanja epidemije mnogo manja ista pravila izgleda ne vrijede – rekao je Marko Črljenec, profesor kineziologije i fitness trener u TTS centru Varaždin. S njim se složila i njegova kolegica Maja Zorec.

– Želim podržati kolege u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Suprug i ja smo također vlasnici fitness centra i ovo što se događa nije fer prema našoj struci, niti prema zdravlju ljudi – rekla je Maja Zorec, profesorica kineziologije i vlasnica Fitness centra Sport Time. Skupu se odazvao i saborski zastupnik i sportski rekreativac Damir Habijan.

– Došao sam simbolički dati podršku kolegama iz Splita, ne samo teretanama i fitness centrima, već svima koji se bave sportom. Mjesta u kojima se promovira zdrav način života lošoj epidemiološkoj situaciji ne pridonosi ništa više nego koncerti ili neka druga veća okupljanja. Također treba imati na umu i načelo proporcionalnosti, nije dobro da se sve teretane zatvaraju ako je jedna žarište. Po toj logici zatvorili bi sve restorane kad bi jedan bio žarište. Razumijem nastojanja nacionalnog Stožera koji pokušava poboljšati epidemiološku sliku, no kod donošenja bilo koje mjere vodi računa o načelu proporcionalnosti – rekao je Habijan.

Varaždinski Stožer civilne zaštite nije najavio zatvaranje teretana i fitness centara, već je načelnik Stožera Robert Vugrin naglasio kako je 'jako nezahvalno krivnju za širenje virusa svesti na jednu djelatnost ili mali broj djelatnosti' te da je za prijenos zaraze ključno 'ponašanje, a ne prostor u kojem se nalazimo'.

Označeno u