Prošla odluka o povećanju cijena odvoza otpada, NL Ivana Čehoka i Budimo grad protiv

| 30.3.2022. u 19:41h | Objavljeno u Aktualno

Danas se Budimo grad našao na istoj strani sa Nezavisnom listom Ivana Čehoku u par navrata, pa osim što i jedni i drugi nisu podržali rebalans proračuna na sjednici Gradskog vijeća, ista situacija se dogodila i kod glasanja o prijedlogu odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Odluka je na kraju prihvaćena sa 10 glasova za i devet protiv, s obzirom da su uz SDP za odluku glasali Reformisti, HDZ i Davor Patafta.

Budimo grad i dalje nije zadovoljan načinom na koji SDP planira rješavati pitanje odvoza otpada što je u svom govoru za govornicom, uz demonstraciju primjera iz Austrije, tijekom sjednice vijeća iznio Dražen Čelar, vijećnik platforme Budimo grad.

- Ja se iskreno nadam da će se ovaj sustav mijenjati sa podzemnim ili polupodzemnim spremnicima, smećomjerima, vrećama prepaid, ali za nas je ovaj sustav u ovom prijedlogu neprihvatljiv. Ne vodi nas ni blizu zelene tranzicije koju očekujemo, daleko je od sustava plati koliko ubaciš i mi nećemo podržati ovu odluku - rekao je Čelar.

- Svi problemi koji su god nastali s otpadom jer ljudi nisu shvaćali da imamo bogatstvo, a zove se voda. Cijeli Varaždin je vodozaštitno područje jer po zakonu o vodama ne smijete graditi deponiju ni da ima i 10 metara betonske izolacije. Cijene ne možemo zato uspoređivati sa Slavonijom koji bacaju otpad u grabu još uvijek, a oni će se morati mijenjati, s ovim cijenama koje tu dolaze - rekao je Davor Patafta u raspravi o točci koju je na kraju podržao.

- Pljačka, krađa, otimačina, lopovluk, guljenje. To su bile cijene smeća do 1. veljače ove godine. Sve što smo mi napravili je bilo otimačina i guljenje građana, a ostvarili smo ciljeve. Ovi dečki koji tamo danas sjede dana nisu organizirali jer nisu u stanju ni to, ali su bili u prvim redovima s transparentima. I što se sada događa, gle čuda, cijena smeća ide gore i sada nas uvjeravaju da sada svi mi moramo prihvatiti povećanje cijene smeća jer do 2021. smo mogli prodati plastiku, ali sad odjednom se plastika više ne može prodati i sada moramo mi plaćati - rekao je Ivan Čehok u raspravi.

- Kada govorite o cijenama iz 2018. godine, tada se plastika plaćala 365 kuna, danas se plaća 875 kuna, tekstil 777 kuna, danas 1200 kuna. Promijenile su se stvari. Danas je benzin 13 kuna, a onda je bio 7,7 kuna. Cijene se mijenjaju, vrijeme se promijenilo. U tom trenutku je bilo mjesta da cijene budu niže, ali u ovom trenutku nakon što je vaša uprava sklopila ugovor za biootpad na 800 kuna, a danas dobivamo ponude za 150 kuna, a imamo takav ugovor iz kojeg se ne možemo izvući - rekao je Bosilj.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci