Prošla odluka o povećanju cijena odvoza otpada, NL Ivana Čehoka i Budimo grad protiv

| 30.3.2022. u 19:41h | Objavljeno u Aktualno

Danas se Budimo grad našao na istoj strani sa Nezavisnom listom Ivana Čehoku u par navrata, pa osim što i jedni i drugi nisu podržali rebalans proračuna na sjednici Gradskog vijeća, ista situacija se dogodila i kod glasanja o prijedlogu odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Odluka je na kraju prihvaćena sa 10 glasova za i devet protiv, s obzirom da su uz SDP za odluku glasali Reformisti, HDZ i Davor Patafta.

Budimo grad i dalje nije zadovoljan načinom na koji SDP planira rješavati pitanje odvoza otpada što je u svom govoru za govornicom, uz demonstraciju primjera iz Austrije, tijekom sjednice vijeća iznio Dražen Čelar, vijećnik platforme Budimo grad.

- Ja se iskreno nadam da će se ovaj sustav mijenjati sa podzemnim ili polupodzemnim spremnicima, smećomjerima, vrećama prepaid, ali za nas je ovaj sustav u ovom prijedlogu neprihvatljiv. Ne vodi nas ni blizu zelene tranzicije koju očekujemo, daleko je od sustava plati koliko ubaciš i mi nećemo podržati ovu odluku - rekao je Čelar.

- Svi problemi koji su god nastali s otpadom jer ljudi nisu shvaćali da imamo bogatstvo, a zove se voda. Cijeli Varaždin je vodozaštitno područje jer po zakonu o vodama ne smijete graditi deponiju ni da ima i 10 metara betonske izolacije. Cijene ne možemo zato uspoređivati sa Slavonijom koji bacaju otpad u grabu još uvijek, a oni će se morati mijenjati, s ovim cijenama koje tu dolaze - rekao je Davor Patafta u raspravi o točci koju je na kraju podržao.

- Pljačka, krađa, otimačina, lopovluk, guljenje. To su bile cijene smeća do 1. veljače ove godine. Sve što smo mi napravili je bilo otimačina i guljenje građana, a ostvarili smo ciljeve. Ovi dečki koji tamo danas sjede dana nisu organizirali jer nisu u stanju ni to, ali su bili u prvim redovima s transparentima. I što se sada događa, gle čuda, cijena smeća ide gore i sada nas uvjeravaju da sada svi mi moramo prihvatiti povećanje cijene smeća jer do 2021. smo mogli prodati plastiku, ali sad odjednom se plastika više ne može prodati i sada moramo mi plaćati - rekao je Ivan Čehok u raspravi.

- Kada govorite o cijenama iz 2018. godine, tada se plastika plaćala 365 kuna, danas se plaća 875 kuna, tekstil 777 kuna, danas 1200 kuna. Promijenile su se stvari. Danas je benzin 13 kuna, a onda je bio 7,7 kuna. Cijene se mijenjaju, vrijeme se promijenilo. U tom trenutku je bilo mjesta da cijene budu niže, ali u ovom trenutku nakon što je vaša uprava sklopila ugovor za biootpad na 800 kuna, a danas dobivamo ponude za 150 kuna, a imamo takav ugovor iz kojeg se ne možemo izvući - rekao je Bosilj.