Kamerom kod Lagusa poboljšat će se stanje sigurnosti na toj dionici, nada se Posavec Foto: Krešimir Đurić

PROMET Uz kamere na cestama, gotovo da nema nesreća

| 30.10.2017. u 14:07h | Objavljeno u Aktualno

- Generalno, stanje sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave varaždinske u prvih devet mjeseci ove godine znatno je bolje nego u istom razdoblju lani. Međutim, sve dok ima poginulih, ne možemo biti zadovoljni - kaže Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske osvrćući se na situaciju u prometu u Varaždinskoj županiji.

U prvih devet mjeseci ove godine tako su evidentirane 883 prometne nesreće, što je za tri posto manje nego lani. Gledajući najteže nesreće, one s poginulim osobama, lani je u ovom razdoblju bilo već 14 poginulih, a ove godine sedam, dakle 50 posto manje.

- Nismo najsretniji, no statistika pokazuje kako imamo tendenciju smanjenja poginulih osoba u prometu i u okvirima smo Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011.-2020. Mogu reći da smo među tri-četiri najsigurnije županije u Hrvatskoj po stopi smrtnosti na 100.000 stanovnika - ističe Posavec.

Broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama otprilike je na istom broju kao i lani, dok je nesreća s materijalnom štetom za pet posto manje. Osim niza represivnih, ali i preventivnih aktivnosti policijskih službenika usmjerenih prema vozačima, relativno zadovoljavajućem stanju sigurnosti u prometu zasigurno su pridonijela i kućišta s kamerama postavljenima početkom lipnja prošle godine na ulazima u grad Varaždin.

- Prave rezultate vidimo tek ove godine i uvjereni smo da su one pridonijele stanju sigurnosti. Evidentno je da na mikrolokacijama gdje su kućišta i kamere gotovo da i nema nesreća. Zapravo, na čitavim tim dionicama nema više toliko nesreća. Primjerice, u Ulici braće Radić od kružnog toka kod “Šanjeka” do raskrižja u Gojancu praktički više nema nesreća, a tako je i na ostalim dionicama - otkriva Posavec.

kamer2

Dvije kamere se, podsjeća, svako malo rotiraju po ukupno pet kućišta tako da vozači nikad ne znaju u kojem je kućištu kamera. Kamere su u početku “lovile” samo vozače koji voze 30 km/h više nego je dozvoljeno, no odnedavno se snimaju i vozači koji voze 26 km/h više od dozvoljene brzine.

- No, to ne znači da sutra neće biti još manji limit, primjerice 18 km/h više od dozvoljenog. Pratimo situaciju na svakoj dionici i sukladno tome, dizat ćemo ili spuštati limit - najavljuje voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske.

No, osim postojećih kućišta u Hrašćici, Ulici braće Radić, Trnovcu, Zagrebačkoj ulici i u Turčinu nedaleko Kero-benza, a koje je nedavno preseljeno kod Lagusa na Varaždin Bregu, najvjerojatnije će u idućim mjesecima kućiša biti postavljena i na istočnoj obilaznici kod Solvisa te u Koprivničkoj ulici na Banfici na dionici između raskrižja Koprivničke i Međimurske ulice te Koprivničke i Boškovićeve ulice. Na tim će se lokacijama snimati obje kolničke trake.

- Dobit ćemo jednu kameru i četiri kućišta jer se pokazalo da je na lokacijama gdje nemamo kamere, već su kućišta prazna, učinak gotovo isti kao da je kamera unutra - navodi Posavec.

Koje još sve akcije PU varaždinske slijede do kraja godine, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti