Projekt Tehnološkog parka nakon Chicaga seli u Kaliforniju i Texas

| 26.4.2017. u 08:45h | Objavljeno u Aktualno

Projekt Tehnološkog parka Varaždin “Fast track to Chicagoland 2017“, koji je proglašen najboljim na najvećoj svjetskoj konferenciji o poslovnoj inkubaciji nedavno održanoj u Seattleu, dobiva svoj nastavak.

Kako doznajemo od pomoćnika direktora za tehnologije TPV-a Karla Kukeca, već je u tijeku nastavak projekta u sklopu kojeg je pet hrvatskih tvrtki krenulo na svoj put prema američkom tržištu.

Pun pogodak

- Tvrtke već intenzivno rade na izlasku na američko tržište, a neke već tamo imaju prodajne timove i skladišta. Ono što se još uvijek rješava je intelektualno vlasništvo koje je u SAD-u regulirano drugačije nego u EU, i to je razlog zbog kojeg ne možemo još izlaziti s detaljima - kazao nam je Kukec koji smatra da je to dokaz da je nagrađeni projekt bio uistinu pun pogodak.

Podsjetimo, u spomenutom projektu Tehnološkog parka u studenom 2016. godine sudjelovalo je 15 hrvatskih tvrtki, koje su s američkim i hrvatskim trenerima osmislile plan širenja na američko tržište.

- Hrvatskim tvrtkama pružili smo ubrzanu metodologiju za pristup tržištu SAD-a, i to tako da smo ih povezali s američkim partnerima koji im daju potrebnu podršku - pojašnjava Kukec.

Dodaje da Tehnološki park i dalje surađuje s tvrtkama koje izlaze na američko tržište, no u većoj mjeri podrška su im partneri iz SAD-a.

- To je i bio cilj projekta: povezati tvrtke s partnerima iz SAD-a s kojima su oni sada u izravnom poslovnom odnosu. Nama nije cilj da mi njih podučavamo nečemu što ni mi sami ne znamo, već da prepoznamo što tvrtke trebaju i da dovedemo ljude koji im mogu pomoći - kaže Kukec.

Naglašava da je nedavno sudjelovanje na „Ignite pitch natjecanju“ u Seattleu, održanom u sklopu najveće svjetske konferencije o poslovnoj inkubaciji ICBI (International conference on business incubation), otvorilo brojna nova vrata.

Novi “Fast track”

- Na konferenciji je sudjelovalo više od 600 stručnjaka iz potpornih institucija iz 40-ak zemalja poput naše. Naš cilj je bio povezati se s njima i proširiti program koji planiramo opet provoditi u studenom ove godine. Koncept će biti isti, dakle sudjelovat će tri američka i tri hrvatska trenera, a poziv tvrtkama bit će objavljen krajem ljeta, odnosno kada zatvorimo financijsku konstrukciju - kazao je Kukec.

Iako je prošlogodišnje događanje proglašeno najboljim, smatra da postoji prostor za poboljšanja na projektu.

- Vidjeli smo da bi se trebali sektorski orijentirati, istražiti koje su branše interesantne za određenu regiju u SAD-u, vidjeti koje tvrtke mi imamo i napraviti “match”. Komunicirali smo s potencijalnim partnerima iz puno regija iz SADa. Izgledni su Kalifornija, Texas, Florida, međutim potrebno je konkretizirati započete dogovore. Predstoji nam detaljnija analiza strateške orijentacije pojedinih regija SAD-a i usklađivanje s potrebama i potencijalom naših tvrtki - kazao je Kukec te dodao kako će i ovaj put projekt biti usmjeren na zrelije tvrtke koje imaju veći potencijal rasta

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci