Projekt Tehnološkog centra drvne industrije Lepoglava vrijedan 88,3 mil. kn u završnoj fazi Foto: Grad Lepoglava

Projekt Tehnološkog centra drvne industrije Lepoglava vrijedan 88,3 mil. kn u završnoj fazi

Varaždinske vijesti | 29.11.2017. u 14:13h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić, sa suradnicima uključenima u pripremu projekta Tehnološkog centra drvne industrije – direktorom TKIC-a Damjanom Županićem i Lidijom Kišiček, Središnjoj je agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije 22. studenog predao završni prijedlog projekta Tehnološkog centra drvne industrije Lepoglava.

Time je zaključena posljednja faza pripreme i prijave projekta vrijednog 88.378.921,98 kuna kojim se u Lepoglava planira izgraditi i otvoriti centar kompetencija drvne industrije za podizanje konkurentnosti drvne industrije, ne samo Sjeverozapadne, već cijele Hrvatske na globalnom tržištu.

Projekt je prijavljen na pozivni natječaj Ministarstva gospodarstva "Podrška razvoju Centara kompetencija", na koji su, već ranije provedenom selekcijom i odabirom najkvalitetnijih, pravo prijave stekla 34 projekta među kojima i projekt Tehnološkog centra drvne industrije Lepoglava.

- Od ideje o otvaranju centra za razvoj drvne industrije u Lepoglavi, koju sam sa svojim suradnicima pretočio u projekt ne samo lokalnog već regionalnog karaktera, koji je potvrdu kvalitete i značenja dobio uvrštavanjem na listu projekata od nacionalnog interesa, nakon niza provedenih aktivnosti stigli smo do završne faze, a to je prijava projekta na pozivni natječaj na kojem očekujem još jednu potvrdu njegove kvalitete i dobivanju zelenog svijetla odnosno  bespovratnih sredstva za njegovu realizaciju. Važno je istaknuti da je intenzitet potpore u okviru navedenog natječaja 100 % prihvatljivih troškova – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić predajući projektnu dokumentaciju i prijavu projekta u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Projekt obuhvaća izgradnju novog objekta u Lepoglavi s prostorom za ispitivanje proizvoda tijekom proizvodnog procesa, radionicom za razvoj prototipa s tehnološkom opremom, konferencijskom dvoranom, demonstracijskim, uredskim i tehničkim prostorima, sušarom ukupnog kapaciteta 60 m³ te skladištima gotovih proizvoda i repromaterijala.

Centar će pružati podršku mikro, malim i srednjim poduzećima ispitivanjem proizvoda korištenjem specijalizirane opreme, edukacijom o različitim tehnološkim procesima te pružanjem savjetodavnih usluga. Centar će u suradnji s Fakultetom informatike i organizacije iz Varaždina te Šumarskim fakultetom iz Zagreba širiti nova znanja i tehnologije te nuditi besplatne usluge.

- Rezultatima istraživanja će se stvoriti uvjeti za poboljšanje poslovne klime i prijenos tehnologije, realizaciju zajedničkih ulaganja, uspostavu strateških partnerstava s domaćim i inozemnim tvrtkama te znanstvenim institucijama. Najvažnija stvar u cjelokupnom projektu je upravo ta da će drvoprerađivači s područja sjeverne regije Hrvatske u Centru moći obavljati svoje poslove potpuno besplatno – pojasnio je voditelj projekta Damjan Županić.

Nakon što je projekt prijavljen, slijedi provjera prihvatljivost projekta i aktivnosti te ocjena kvalitete, provjera prihvatljivosti izdataka te donošenje odluke o financiranju. Rezultati bi trebali najkasnije biti poznati za otprilike četiri mjeseca. Naime, postupak dodjele ne može trajati duže od 120 dana, računajući od dana zaprimanja pojedinog projektnog prijedloga do dana donošenja i objave odluke o financiranju.