Dom zdravlja Ludbreg u energetsku obnovu, no što je s manjkom liječnika? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Dom zdravlja Ludbreg u energetsku obnovu, no što je s manjkom liječnika?

IHR/Varaždinske vijesti | 9.7.2023. u 12:05h | Objavljeno u Aktualno

Situacija u Domu zdravlja u Ludbregu nije zaobišla ni zadnju sjednicu Županijske skupštine. SDP-ov vijećnik Nino Ivanuša podsjetio je kako je već ranije govorio o tome DA je Dom zdravlja Ludbreg, kao ispostava Doma zdravlja Varaždinske županije, slijepo crijevo.

- To sam izjavio najviše zbog svega onoga što u toj ustanovi, zgradi, kako god to nazvali, tijekom godina nije ništa učinjena i ona je u vrlo lošem stanju, materijalno, građevinski i kadrovski. Zašto to spominjem? Zbog toga što u posljednje vrijeme smo svjedoci sve većih problema u zdravstvenom sustavu, od malih plaća do prijetnji štrajkovima. Sve se to reflektiralo na to da smo u kratkom vremenu na području naše županije ostali bez nekoliko liječnika u ordinacijama obiteljske medicine. Tu prije svega mislim na ordinaciju u Maruševcu, a još je veći problem u Domu zdravlja Ludbreg, gdje od četiri ordinacije, koje su u sastavu Doma zdravlja, efektivno radi jedna i pol, možda dvije. Te četiri ordinacije pokrivaju veliki broj ljudi, odnosno rade s maksimalno mogućim brojem pacijenata upisanih u ordinacijama i sadašnja, odnosno ovakva organizacija rada nije dovoljna da bi pacijentima, ljudima s tog područja, pružila adekvatna zdravstvena skrb, koja je zajamčena i zakonom i Ustavom. Što će Županija, naravno, u suradnji s Domom zdravlja učiniti ili što može učiniti da bi se ta situacija promijenila, jer ovo kako je sada organizirano nije dovoljno - upozorio je Ivanuša kojeg je zanimalo i što je s ulaganjima u infrastrukturu same zgrade Doma zdravlja u Ludbregu.

- Druge takve ustanove prošle su energetsku obnovu, nabavljena je različita oprema, dok je Dom zdravlja u Ludbregu opet ostao kao slijepo crijevo - ustvrdio je Ivanuša.

Iz Varaždinske županije poručuju kako je Dom zdravlja u Ludbregu doista do nedavno bio slijepo crijevo, a to potvrđuju i ulaganja u tu zdravstvenu ustanovu u zadnjih 13 godina.

- U razdoblju od 2010. do 2021. godine u zgradu i opremu Dom zdravlja Ludbreg uloženo je ukupno 217.291 eura, dok je u razdoblju od 2021. do 2023. godine uloženo 226.105 eura. U zadnje dvije godine nabavljen je ultrazvuk za ginekologiju, RTG, namještaj za pedijatriju, računalna oprema, radni stolovi, sterilizatori, obnovljena je stolarija, a u postupku je i izrada projektno-tehničke dokumentacije za energetsku obnovu cijelog objekta - navodi se u odgovoru Varaždinske županije, kojeg potpisuje župan Anđelko Stričak.

Navodi kako u Domu zdravlja Ludbreg radi pet obiteljskih, tri dentalne, jedna ginekološka i jedna pedijatrijska ambulanta.

- Što se tiče popunjenosti ambulanti, sve je točno, međutim, školovanje liječnika traje šest godina, četiri godine im traje specijalizacije, odnosno, da bismo imali specijalistu obiteljske medicine potrebno je minimalno 10 godina. Napominjem da je davno prije trebalo voditi brigu o popunjenosti naših ambulanti. Također, napominjem da bez obzira na to što se nalazimo u nezavidnoj situaciji u Domu zdravlja Ludbreg, poduzimamo sve kako bi u narednom razdoblju popunili, odnosno našli zamjene za liječnike u tim ambulantama, s obzirom na to da se dvije liječnice nalaze na porodiljnom - poručio je župan Stričak.