Previranja u 4. MO Varaždin: Puja i Klopotan traže ispriku od Reformista Foto: Krešimir Đurić

Previranja u 4. MO Varaždin: Puja i Klopotan traže ispriku od Reformista

| 12.9.2017. u 18:21h | Objavljeno u Aktualno

Robert Puja, vijećnik HDZ-a u varaždinskom Gradskom vijeću i član vijeća 4. Mjesnog odbora, te dr.sc. Igor Klopotan, član vijeća 4. Mjesnog odbora Varaždin, na današnjoj su konferenciji za medije reagirali na nedavno priopćenje iz Narodne stranke - Reformisti o smjeni predsjednika Vijeća 4. mjesnog odbora.

Podsjetimo, Reformisti su Igora Klopotana, donedavnog predsjednika VMO-a, prozvali da je nesazivanjem sjednica od studenog 2016. godine "gotovo u potpunosti zaustavio rad vijećnika i funkcioniranje najvećeg MO-a u Gradu Varaždinu".

- Tražimo ispriku Reformista prema građanima i članovima Vijeća 4. mjesnog odbora zbog neistina izrečenih u njihovom priopćenju. Prvi predsjednik Vijeća nakon izbora bio je kolega Stjepan Lončar iz Reformista. Dali smo mu potporu, no tada je u prosincu 2015. godine, u medijima objavljen članak da su reformisti darivali djecu slabijeg imovinskog statusa, uz fotografiju iz 6. OŠ Varaždin koja nije smjela biti korištena u takvim stranačkim priopćenjima - istaknuo je dr.sc. Igor Klopotan.

Napomenuo je da je spomenuta donacija zapravo bila inicijativa Vijeća mjesnog odbora te da su Reformisti to prikazali kao svoju inicijativu.

"Poklone prikazali kao stranačku akciju"

- U veljači 2016. godine, osam mjeseci nakon konstituranja VMO-a, zatražili smo glasanje o povjerenju budući da se kolega Lončar nije htio ograditi od toga niti demantirati tu vijest. Usto, neki članovi vijeća nisu dobivali pozive na sjednice Vijeća, što je i dokumentirano u zapisnicima sa sjednica, neki nisu niti pozvani da darivanje djece, te je novac iz proračuna kojim smo kupili poklone prikazan kao akcija jedne političke stranke, što je potpuno netočno. Naime, dio sredstava bio je iz proračuna Vijeća, a za dio smo tražili od tadašnjeg gradonačelnika Habuša, te smo dobili oko 4.000 kuna kao pomoć u kupnji poklona za djecu - pojasnio je Klopotan (HNS), koji je nakon izglasavanja nepovjerenja dotadašnjem predsjedniku Vijeća Stjepanu Lončaru (Reformisti), postao predsjednik VMO-a.

- Zajedno s ostalim vijećnicima razmotrio sam situaciju i pogledao koliki nam je proračun i što možemo napraviti u sljedećem razdoblju. Detektirali smo da u prostorije mjesnog odbora 25 godina nije ulagano gotovo ništa i odlučili smo pokrenuti pregovore s Gradom da nam poveća proračun kako bismo obnovili prostorije. U međuvremenu smo imali i poplavu, te smo se kolega Puja i ja primili posla, organizirali čišćenje, a uspjeli smo i od osiguranja naplatiti štetu, čime smo pokrili troškove sanacije podova i zidova. Tada smo odlučili "pritisnuti" Grad da promijenimo i stolariju, a razgovarali smo i o sređivanju sanitarnih čvorova. To dosad nije realizirano, jer nije bilo proračuna, bili su i izbori pa je sve to stalo. Dakle, kolega Lončar i Reformisti ne mogu se hvaliti da su sudjelovali jer nisu bili na sjednicama i sastancima kad se o tome raspravljalo. Kad smo sve dogovorili, sedam mjeseci nakon početka mog mandata, mi smo obnovu prostora najavili prošle godine na svečanoj sjednici - rekao je Klopotan, dodavši da je Grad varaždin 4. mjesnom odboru u 2016. tri puta povećao proračun radi promjene stolarije.

- Organizirali smo dežurstva zbog radova, čišćenje, uključilo se i nekoliko stanara susjednih zgrada, a Lončara ni tada nije bilo ni blizu. Kad su kolege zatražili da opet napravimo akciju darivanja djece iz 6. OŠ i kvarta, ja sam podržao tu akciju, ali sam ih podsjetio da su u školi bili dosta ogorčeni zbog članka te da su upozorili da se škole ne smiju koristiti u dnevno-političke svrhe - napomenuo je Klopotan.

- Prozivaju nas da nismo radili, no ukupno je dosad bilo 13 sjednica mjesnog odbora, a kolega Lončar je od toga odradio četiri, od kojih je prva bila konstituirajuća, a na 6. smo zatražili njegovu ostavku. Zadnju sjednicu imali smo krajem prošle godine, na kojoj smo pripremali proračun i komunalne zahvate po prijedlozima građana i našoj inicijativi, međutim, zbog neizglasavanja gradskog proračuna ostali smo praktički blokirani pa smo sredstva za čišćenje i slično kupovali iz vlastitog džepa. Rad nam je praktički bio blokiran do izbora, ali imali smo redovite konzultacije s građanima i skupove stanara, a inicijative koje su bile uvrštene u prošlogodišnji proračun mogle su se odraditi, kao što su asfaltiranje, popravci pločnika i rubnika te uređenje fasade. Dakle, nije istina da nije bilo aktivnosti, bilo je jako puno posla i puno smo radili - zaključio je Klopotan.

Robert Puja je ovom prilikom naglasio da ne želi politizirati i dodao kako sve ovo nema veze s politikom, nego s normalnim ljudskim odnosima.

- U priopćenju o smjeni predsjednika Vijeća zasmetalo me to što su napisali da se ništa nije radilo i da su, sve ono što se radilo, oni odradili prije nas. To nije istina, jer nakon smjene, Lončar je bio prisutan samo na jednoj sjednici. Stoga smo i željeli dematirati to priopćenje Reformista - prokomentirao je Puja.

- Budući da je kolega Godinić dobio ispisnicu iz HNS-a jer je na lokalnim izborima podržavao neke druge kandidate, većina u Vijeću se promijenila. To je demokratski proces i to uopće nije sporno, ali reagirali smo jer nije istina da je Igor Klopotan smijenjen zbog nerada - naglasio je Puja.

Sve spremno za podjelu 4. MO-a

Klopotan i Puja osvrnuli su se i na podjelu 4. mjesnog odbora na dva mjesna odbora, o čemu se govori već duže vrijeme.

- Od većih projekata koje smo riješili u ovom kratkom mandatu od godinu i pol dana, tu je i podjela mjesnog odbora na dva dijela, na 4. i na 8. mjesni odbor. O podjeli se govori posljednjih pet-šest godina, budući da smo postali najveći gradski mjesni odbor, s oko 11.000 stanovnika. Stari dio kvarta, oko Trakošćanske i Ulice braće Radić, više nema nikakvog doticaja s novijim dijelovima, Grabanicama i POS naseljem, te su teme i potrebe stanovništva potpuno drugačije - naglasio je Klopotan.

- Bivši gradonačelnik Habuš nas je upoznao s idejom Ureda za katastar o načinu podjele i granicama, prema kojoj bi se POS, Grabanice i dio južnije od 6. OŠ izdvojio u 8. mjesni odbor, koji ima i tendenciju rasta, jer u Grabanicama ima jako puno građevinskog zemljišta i planova za izgradnju. VMO je jednoglasno prihvatilo taj prijedlog, dali smo i suglasnost Gradu da se to provede. Provedena je i javna rasprava u kojoj nitko nije bio protiv. Informacija o tome predstavljena i na Gradskom vijeću, a za podjelu mjesnog odbora potrebno je mijenjati i Statut grada. Mjesni odbor trebao bi imati sjedište i trebaju se provesti izbori, a kako ne bismo imali dodatne izbore, odlučili smo da ćemo pričekati redovne izbore 2019. godine, a prije toga bismo u 2018. godini izmijenili Statut grada - pojasnio je Klopotan.

- Nadam se da ćemo krajem godine podjelu 4. mjesnog odbora uspjeti "progurati" na dnevni red Gradskog vijeća i čekamo sljedeću godinu. Sve je pripremljeno, papiri su svi spremni, zapreka nema, Grad bi samo trebao osigurati prostor za Mjesni odbor - dodao je na kraju.

Na pitanje novinara o sve glasnijim nagađanjima o nesuglasicama unutar Gradskog vijeća i razmimoilaženju HDZ-ovaca i vijećnika s liste Ivana Čehoka, kao i o preslagivanju većine u Gradskom vijeću, Puja je tek kratko rekao:

- Ja nemam informacija da su odnosi narušeni. Sve ide svojim tokom. Naravno da, kada je više ljudi, ima više razmišljanja i ideja, ali mislim da je za sada sve OK, a kako će biti u budućnosti, to samo nebo zna - komentirao je Puja.