Premijer Plenković danas u Saboru najavio povećanje minimalne plaće na 3.750 kuna

Varaždinske vijesti/HRT | 27.10.2021. u 12:35h | Objavljeno u Aktualno

Premijer Andrej Plenković Saboru podnio je Godišnje izvješće o radu svoje Vlade. U svom izlaganju premijer je najavio kako će Vlada sutra donijeti odluku kojom će se od siječnja minimalna neto plaća povećati za 350 kuna neto, na 3.750 kuna, objavio je portal HRT-a.

- Godina drugog mandata godina je u kojoj smo imali dva vala pandemije i razorni potres na Banovini i koju smo započeli s rekordnim padom BDP-a a završavamo je s rekordnim rastom cijena energenata, novim valom epidemije i izraženijjim klimatskim promjenama, poručio je na početku izlaganja premijer Andrej Plenković.

Dodao je kako je vlada "snažnim mjerama uspjela očuvati radna mjesta, spriječila val stečaja te imamo najviše zaposlenih u zadnjih 13 godina.Godina je ovo nastavio je premijer - snažnog gospodarskog oporavka, godina kad smo uspjeli spojiti Pelješki most, završili Istarski ipsilon, odabrali nove borbene avione Rafale i osigurali ukidanje viza za SAD. Podsjetio je da smo u završnoj fazi ulaska u eurozonu te kako snažimo položaj Hrvatske u svijetu i razvijamo odnose sa susjedima.

Poručio je da će u idućim godinama Vlada poseban naglasak staviti na demografsku revitalizaciju, kako bi Hrvatska postala vitalnije društvo koje ima budućnost.

Premijer je naveo kako je u pet godina prosječna mirovina u Hrvatskoj narasla za 432 kune te kako je njegova Vlada obećala da će je u četiri godine povećati 5 posto u četiri godine - a povećanje je iznostilo gotovo 18 posto.

Kazao je i da je stopa nezaposlenosti s 13,3 posto pala u kolovozu na 7,3 te da je prosječna plaća u kolovozu iznosila 7.118 kn. S tim u vezi najavio je da će Vlada "sutra donijeti odluku kojom će se od siječnja minimalna neto plaća povećati za 350 kuna neto, s 3400 na 3.750 kuna, odnosno na 500 eura neto, prenosi portal HRT-a.