Povjerenstvo za ravnopravnost spolova: Razdoblje korona krize - novi izazov za nasilje u obitelji Foto: ilustracija

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova: Razdoblje korona krize - novi izazov za nasilje u obitelji

VV | 25.11.2020. u 16:24h | Objavljeno u Aktualno

Povodom današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije poručilo je kako je potrebno jačati odlučnost žena da proživljeno nasilje prijavljuju s ciljem da se buduće nasilje spriječi, a već počinjeno sankcionira.

>> Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Predsjednica Povjerenstva Vlasta Cindrić pojasnila je kako u mnogim situacijama to nije nimalo lako, jer se žrtva, najčešće žena, nalazi pred dilemom kako riješiti stambeno pitanje, kako zbrinuti djecu, a često je i financijski i emocionalno i dalje vezana za nasilnika, dok istovremeno trpi osudu okoline.

vlasta-cindric.jpg

- Zbog navedenih razloga izlazak iz začaranog kruga nasilja vrlo je težak i zahtjevan. Žrtve ne vjeruju institucijama jer su kazne počiniteljima su preblage, a privođenje zlostavljača nema svrhe ako ga nakon 24 sata sud oslobodi. Time se ne šalje prava poruka o nultoj stopi tolerancije na nasilje koje postaje sve brutalnije. Hrvatska nažalost bilježi porast nasilja u obitelji, svakih sat vremena jedna žena je zlostavljana, a u proteklih pet godina ubijena je 91 žena (podatak iz 2018.) što čini 47 posto svih ubojstava, pri čemu su u više od polovice slučajeva ubojice bili njihovi intimni partneri. Također su prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije tridesetak posto ubojstava žena počinili njihovi intimni partneri - rekla je naglasivši kako je razdoblje korona krize jedan novi izazov za nasilje u obitelji.

Članica Povjerenstva Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med. pojasnila je kako su u pandemiji Covida -19 ljudi općenito izloženi širokom rasponu rizičnih čimbenika za eskalaciju ne samo obiteljskih, već i drugih problema te kako mnoge zemlje izvještavaju o porastu korisnika socijalnih i specijaliziranih civilnih službi zbog nasilja u obitelji, ali ne i Hrvatska.

- U Australiji je Google pretraživač izvijestio o 75 postotnom porastu posjećivanja stranica na kojima se  mogu naći savjeti i pomoć zbog obiteljskog nasilja i s njim povezanih problema, a slično je u SAD-u, Brazilu i Kini. U Wuhanu je u veljači 2020. bilo prijavljeno trostruko više slučajeva obiteljskog nasilja nego u istom periodu 2019. Talijanska vlada je tijekom pandemije prenamijenila brojne hotele u prihvatilišta za osobe izložene nasilju, a Francuska je izvijestila o porastu obiteljskog nasilja od 32-36 posto nakon uvođenja karantene te također, po uzoru na Italiju, prenamijenila brojne hotele i povećala smještajne kapacitete za prihvat žrtava nasilja u obitelji. U Engleskoj telefon za pomoć žrtvama nasilja zaprima 25 posto više poziva otkako su uvedene epidemiološke mjere - rekla je te pojasnila kako ćemo posljedice po mentalno zdravlje osjećati puno godina nakon što se pandemija dovede pod kontrolu.

- Osobe koje inače žive s nasilnim članovima obitelji, sada zbog epidemioloških mjera distanciranja, izolacije i karantene veći dio vremena borave u zajedničkom domaćinstvu te su odlasci na posao ili u školu, na rekreaciju, sport, druženja, kulturna događanja i bavljenje hobijima, odnosno aktivnosti koje inače amortiziraju asocijalna i nasilna ponašanja unutar obiteljskih i radnih okruženja i neutraliziraju stres, sada rjeđa ili ne postoje. Također podrška šire obitelji, rodbine i neformalnih oblika skrbi u zajednici slabi zbog istih tih mjera, budući da je ograničeno međugeneracijsko druženje u svrhu zaštite starijih osoba od mlađih, koji su možebitni asimptomatski širitelji infekcije – objasnila je Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med.

Potpredsjednica Povjerenstva Valerija Paljak istaknula je kako se kod govora o borbi protiv nasilja nad ženama ne mogu zaobići obitelj i škole.

- To su dva mjesta gdje se odgaja protiv nasilja i djeluje preventivno. Pitanja nasilja u školama nisu samo u domeni sustava odgoja i obrazovanja već se nameće potreba suradnje svih relevantnih tijela, kako bi se prevenirali različiti oblici nasilja u školama. Istraživanja pokazuju kako je za uspješno suočavanje s problemom potrebna intervencija na više razina: djeca pojedinačno, razredni odjel, škola, roditelji i obitelj, društvena zajednica, kao i da se bez planiranih i sustavnih mjera stanje pogoršava - rekla je dodavši da, uzimajući u obzir razorne posljedice nasilja, prevencija treba biti zakonski i etički imperativ. 

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine obilježava u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriuju, Minervu i Mariju Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo s ciljem ukazivanja na važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena.

stop-nasilju_2020.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci