Potvrđen omikron u Varaždinskoj županiji, u protekla 24 sata 665 novih slučajeva Foto: VV arhiva / ilustracija

Potvrđen omikron u Varaždinskoj županiji, u protekla 24 sata 665 novih slučajeva

| 21.1.2022. u 11:06h | Objavljeno u Aktualno

Od 1.049 testiranih osoba, u protekla 24 sata u Varaždinskoj je županiji na koronavirus pozitivno bilo njih 665. Uz PCR testove, na brzim antigenskim testovima evidentirana su 124 pozitivna nalaza.

- Bilježimo značajni porast broja novooboljelih. U zadnjih 14 dana imamo više od 2.100 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, dakle 14-dnevna incidencija nam se u protekla dva tjedna i više nego udvostručila - istaknula je Silvija Zagorec, načelnica županijskog Stožera civilne zaštite, na današnjoj konferenciji za medije.

stozer_21012022_1.jpg

Na liječenju u OB Varaždin hospitalizirano je 98 Covid-pacijenata, od koji je 10 u jedinici intenzivnog liječenja, a devet ih je na respiratoru. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba.

- Županijski stožer intenzivno prati situaciju na našem području i u regiji te prema tome organiziramo sve naše aktivnosti i rad svih institucija vezanih uz zaštitu zdravlja naših građana. Što se tiče škola, epidemiološka situacija se razmatra za svaku školu pojedinačno. Od 33 osnovne i 13 srednjih škola kojima je Varaždinska županija osnivač, s današnjim danom je na on-line nastavu prešlo 6 osnovnih i 4 srednje škole, a mješoviti oblik nastave imaju još 3 srednje škole - dodala je Zagorec.

stozer_21012022_2.jpg

Napomenula je da je u Varaždinskoj županiji s dvije doze cijepljeno 67,4% odraslog stanovništva.

- Po tome smo na 5. mjestu u Hrvatskoj. Ponovno upućujem apel svim građanima koji se još nisu cijepili, da se cijepe bilo prvom, drugom ili "booster" dozom, jer cjepivo je trenutno jedino rješenje da zaštitimo sebe i svoje bližnje - kazala je Zagorec te zahvalila svima koji daju svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa.

"Pritisak još dva-tri tjedna"

Na situaciju s rekordnim brojem novih slučajeva zaraze koronavirusom osvrnuo se i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj.

stozer_21012022_3.jpg

- U protekla 24 sata županijski Zavod za javno zdravstvo je dosegao svoj limit u testiranju, testirali smo više od 1.100 uzoraka, od kojih je nevjerojatnih 65% pozitivno, odnosno 699 uzoraka. Očekujemo da će ovakav pritisak na laboratorij biti i sljedeća 2-3 tjedna, s obzirom da u našoj županiji kola omikron koji je puno infektivniji od prethodnih varijanti koronavirusa. Ustanova je spremna, unatoč tome što i mi imamo ljudi koji su pozitivni i u karanteni, ali vjerujem da ćemo s opremom i kadrom koje imamo uspjeti to odrađivati i omogućiti našim žiteljima da i dalje u velikoj mjeri koriste PCR testiranje te da što manje koriste testiranje brzim antigenskim testovima, budući da s PCR testom mogu ostvariti i pravo na EU digitalnu Covid-potvrdu. Naravno da ćemo i sljedećih tjedana organizirati cijepljenje prema utvrđenom rasporedu u varaždinskoj bolnici te pozivam sve koji imaju uvjete, a nisu primili treću dozu, da se svakako odazovu cijepljenju i da se na taj način zaštite. Naravno, povoljno je to da unatoč povećanom broju pozitivnih nemamo povećanje broja hospitaliziranih u OB Varaždin. Vjerujem da će takav trend i nastaviti te da ćemo u proljetnom dijelu konačno krenuti prema kraju epidemije - kazao je Bosilj.

Cijepljenje diljem županije u subotu

O brzim antigenskim testovima i cijepljenju govorio je ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec.

stozer_21012022_4.jpg

- Dom zdravlja je početkom ovog jedna preuzeo brze antigenske testove i podijelio ih diljem ordinacija obiteljske medicine i pedijatrije, točnije u 86 ordinacije obiteljske medicine i devet pedijatrijskih ordinacija, kako bi liječnici, sukladno nalogu ministra, mogli provoditi brza antigenska testiranja. Međutim, budući da to liječnicima predstavlja dodatno opterećenje, Dom zdravlja je reorganizirao svoj rad te smo, uz postojeći punkt kod Arene Varaždin, povećali dnevne kapacitete PCR-testiranja kako bi oni mogli nesmetano obavljati svoj redovni rad. Što se tiče brzih testova, u Ivancu i Ludbregu imamo već postavljene kontejnere te smo omogućili da liječnici koji se nalaze u većim objektima Domova zdravlja u Ivancu i Ludbregu mogu koristiti te kontejnere za uzimanje briseva kako se pacijenti ne bi miješali. Što se tiče organizacije cijepljenja, koje je jedini učinkoviti način borbe protiv koronavirusa, u subotu ponovno organiziramo zajedničku akciju te pozivamo sve mještane da se odazovu u ordinacije obiteljske medicine diljem županije. Preporuka je da se najave svojim obiteljskim liječnicima, ali mogu doći i bez najave. Pozivam sve da se odazovu cijepljenju kako bismo zaustavili ovu pandemiju - naglasio je Podbojec.

>> U subotu ponovno cijepljenje protiv koronavirusa u ordinacijama obiteljske medicine

Voditeljica Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Katica Čusek-Adamić naglasila je da je i službeno potvrđena prisutnost omikron varijante koronavirusa u Varaždinskoj županiji, i to kod sekvencioniranih uzoraka koji su uzeti još krajem prosinca.

Obolijevaju svi

- Trebalo mu je svega dva-tri tjedna da postane dominantan u cirkulaciji te da imamo ovakve brojke. Cirkuliranje virusa će se nastaviti vrlo intenzivno, a obolijevaju svi - i necijepljeni i cijepljeni, i preboljeli i nepreboljeli, tako da, uz cijepljenje trećom dozom, što podiže imunitet i što sprječava komplikacije bolesti i odlazak u bolnicu, vrlo je važno u ovom trenutlu da se pridržavamo epidemioloških mjera u smislu nošenja maski, distanciranja i ograničavanja okupljanja. Apeliram na građane da odgode obiteljska i druge vrste druženja, jer je to jedini način da se zaštitimo - rekla je dr. Čusek-Adamić.

stozer_21012022_5.jpg

- Što se tiče strukture oboljelih u ovom tjednu, uočavamo da su 30 posto školska i vrtićka djeca, što je bilo i za očekivati, budući da je ta populacija necijepljena, kao i zbog toga u kontakt s virusom sada dolaze oni koji dosad nisu. To je i prirodni put imunizacije za ovu kategoriju. Jako nam je sada važno pratiti što će se događati u smislu punjenja bolnice i hoće li ovo obolijevanje djece prijeći na ranjive skupine i u kojoj mjeri će opteretiti bolnički sustav - napomenula je.

- Budući da dnevno imamo veliki broj pozitivnih osoba, 60 posto i više, i to će potrajati, Epidemiološka služba više neće moći kontaktirati sve pozitivne osobe pa apeliram na savjest svakog pozitivnog pojedinca da obavijesti i svoje kontakte o potrebi karantene, ovisno o tome jesu li procijepljeni ili preboljeli. Također, što se tiče definiranja datuma izolacije, neka svakako konzultiraju svoje obiteljske liječnike radi reguliranja bolovanja i drugih potreba - kazala je dr. Čusek-Adamić te za kraj ukazala da nam preostaje samo odgovorno ponašanje.

"67 posto hospitaliziranih nije cijepljeno"

Ravnatelj OB Varaždin Damir Poljak osvrnuo se na situaciju u bolnici.

stozer_21012022_6.jpg

- U ovom valu najviše smo imali 252 pacijenta, a danas smo na 98. Među hospitaliziranima, 67 posto nije cijepljeno. Nažalost, velike brojke Covid-pozitivnih osoba u županiji reflektiraju se i na naše djelatnike pa u ovom trenutku imamo 52 pozitivna djelatnika te jednog u samoizolaciji, dakle 53 ih van sustava. Moram napomenuti nekoliko važnih elemenata - u ovom valu smo reorganizacijom hospitalizacije Covid-pozitivnih pacijenata glavninu tih pacijenata smjestili u Klenovniku te smo tako omogućili daljnje normalno funkcioniranje Opće bolnice Varaždin pa ni u jednom trenutku hladni pogon nije stao. Danas radimo puni program u kirurgiji, četiri operacijske sale rade kontinuirano, Neurologiju smo smjestili natrag u svoje prostorije. Zatvorili smo i Covid-odjel u Novome Marofu tako da na produljeno liječenje možemo smjestiti kronične i palijativne pacijente - istaknuo je Poljak.

Prim.dr. Renata Krobot, voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje OB Varaždin, govorila je o situaciji u jedinici intenzivnog liječenja.

Devet od 10 nije cijepljeno

- U jedinici intenzivnog liječenja danas imamo ukupno 10 bolesnika - četvero ih je u Klenovniku, šest u Varaždinu, od kojih devet nije cijepljeno. Jedan bolesnik je cijepljen i ima srednje tešku kliničku sliku te jedini nije na respiratoru, već je na oksigenoterapiji. U Klenovniku su pacijenti u dobi od 69 do 81 godina i nijedan nije cijepljen. U Varaždinu je pet necijepljenih bolesnika i svi su oni na respiratoru, s teškom kliničkom slikom. Ovi su pacijenti u dobi od 22 godine do 86 godina - kazala je.

stozer_21012022_7.jpg

- Jedina cijepljena osoba od njih 10 koji su trenutno u jedinici intenzivnog liječenja je 22-godišnji mladić, koji ima teške komorbiditete i sindrom imunodeficijencije. Međutim, na sreću je cijepljen pa ga je to zaštitilo od najtežeg oblika bolesti i priključenja na respirator - kazala je dr. Krobot.

- Svi ti pacijenti su u bolnicu primljeni između 5. i 13. siječnja, međutim, simptome bolesti razvili su nekoliko dana prije ili poslije novogodišnjih blagdana. U bolnicu su primljeni s visokom temperaturom, općom slabosti, suhim nadražajnim kašljem, ubrzanima disanjem i niskom perifernom saturacijom, što je zahtijevalo oksigenoterapiju te su zato i hospitalizirani. Međutim, optimizam budi činjenica da je u posljednjih pet dana u našu "intenzivu" primljen samo jedan bolesnik, koji je razvio simptome 9. siječnja, i to sa srednje teškom kliničkom slikom, dok smo u studenom i prosincu prošle godine primali i do 10 bolesnika u tjedan dana. Dobra je vijest i da od danas nemamo ni jednog bolesnika na odjelu infektologije koji bi bio na uređaju s visokim protokom kisika. U značajnom su padu i apsolutni brojevi bolesnika koji se liječe na intenzivi - u studenom smo imali 69 primljenih bolesnika, u prosincu 63, a u ovih 20 dana siječnja samo njih 23 - istaknula je dr. Krobot.

- Nažalost, od početka ove godine zbog obostranih infiltrata na plućima i teške respiratorne insuficijencije u intenzivi je preminulo osam bolesnika u dobi od 47 do 86 godina, dakle 47 posto liječenih, što je ipak značajno manje nego u početku epidemije kada je mortalitet iznosio oko 70 posto ili u prosincu kada je bio 59 posto. Razlog pada mortaliteta vidimo u relativno dobroj procijepljenosti našeg stanovništva i otprilike za 10 godina mlađoj životnoj dobi pacijenata - pojasnila je.

Osvrnula se i na liječenje djece s Covidom.

- Od početka epidemije ukupno je liječeno 34 djece, od novorođenčadi do 18-godišnjaka. Sva djeca su preživjela, a njih 10 je razvilo tzv. multisistemski upalni sindrom, kao post-Covid sindrom - dodala je za kraj prim. Krobot.

Situacija u školama

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek je izvijestio da je broj pozitivnih učenika u osnovnim školama 342 ili 4 posto, a u samoizolaciji je njih 1.864 ili 20 posto. U srednjim školama je pozitivno 198 učenika ili 3 posto, a u samoizolaciji je 1.059 učenika ili 16 posto.

>> Korona bukti u školama: čak 54 posto srednjih škola ima online ili kombinirani model nastave

stozer_21012022_8.jpg

– U ovom trenutku 20 posto osnovnih škola ima online nastavu, a 54 posto srednjih škola ima kombinaciju modela C – online te B – mještovito – naveo je dr. sc. Huđek.

"U stožeru sada nema nadriepidemiologa"

Župan Anđelko Stričak zahvalio je svima koji su sudjelovali u suzbijanju epidemije te čestitao stožeru na uspješnom vođenju sustava kroz četvrti val epidemije.

- S obzirom na to da u stožeru sada nema nadriepidemiologa, nije bilo proglašeno ratno stanje, nije bilo poziva da se sve i svatko zatvori, i stožer se nije uspio ni s kime posvađati. Kroz cijelo to vrijeme nisu uspjeli nikoga izvrijeđati. Ja im na tome čestitam i zahvaljujem im - rekao je Stričak.

stozer_21012022_9.jpg

Označeno u