Korona bukti u školama: čak 54 posto srednjih škola ima online ili kombinirani model nastave Foto: Ilustracija

Korona bukti u školama: čak 54 posto srednjih škola ima online ili kombinirani model nastave

VV | 21.1.2022. u 14:30h | Objavljeno u Aktualno

 - U ovom trenutku 20 posto osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija ima online nastavu, a 54 posto srednjih škola kombinaciju C i B modela nastave - istaknuo je pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je bilo riječi o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u našoj županiji.

 Uz osnovne škole Vidovec, Ljubešćica i Bisag, čiji su učenici i zaposlenici još ovaj tjedan imali nastavu na daljinu, online nastavu još idućeg tjedna imat će učenici i zaposlenici još triju županijskih osnovnih škola: osnovne škole Sveti Đurđ, Sračinec i Martijanec. Od srednjih škola, uz Srednju strukovnu i Medicinsku školu Varaždin, čiji bi se učenici u ponedjeljak trebali vratiti u školske klupe, te Prvu gimnaziju Varaždin, čiji nastavnici i učenici nastavu na daljinu imaju do kraja idućeg tjedna, na online nastavu od ponedjeljka prelazi i Glazbena škola Varaždin.

 Promjenu i suglasnost osnivača za promjenu modela nastave dobile su tri srednje škole. Uz Drugu gimnaziju Varaždin, koja će naredna četiri tjedna nastavu za učenike organizira prema kombiniranom modelu (model B), do 28. siječnja nastava prema tom modelu organizirana je i u Srednjoj školi Ivanec, a do 4. veljače i u Srednjoj školi Novi Marof.

 - U osnovnom školstvu je 24 posto učenika i u ovom trenutku izvan redovitog sustava, četiri posto od ukupno 9240 učenika je pozitivno, 21 posto razreda je online, a 20 posto učenika je u samoizolacijama. Kada gledamo kakva je situacija kod zaposlenih, moramo svakako istaknuti da 90 posto od ukupno 1671 zaposlenih u osnovnim školama ima Covid potvrde, a 10 posto njih ide na testiranja. Od toga, njih 0,6 posto je bilo pozitivno. Kod srednjih škola, 20 posto učenika od njih 6528 nije u redovitoj nastavi, tri posto je pozitivnih učenika, 32 posto razreda online i 16 posto u samoizolaciji, a kod zaposlenika 91 posto ih ima Covid potvrdu. Broj zaraženih zaposlenika i onih u samoizolaciji od njih ukupno 1092 je ispod jedan posto - istaknuo je pročelnik Huđek koji je dodao kako je Hrvatska među 20 posto zemalja u svijetu koje su bile spremne odgovoriti na globalni izazov pandemije i organizirati kvalitetnu nastavu.

 - Danas imamo nekoliko istraživanja i prezentiranih podataka, kako od UNESCO-a tako do Svjetske banke, prema kojem 20 posto država svijeta moglo je odgovoriti na izazov pandemije i organizirati online nastavu, koja je mogla dati pedagoški standard koji se očekuje. U tih 20 posto je i Hrvatska, a naravno da svi rezultati u prošlosti koje smo davali u dijelu informatizacije naših škola je dovelo i do toga da danas možemo odgovoriti kvalitetno na online nastavu. Možemo reći da je to nastava koja zadovoljava, ali svaki model u ovoj situaciji, u vrijeme pandemije, ima svoje izazove s kojima se nosimo - rekao je Huđek.

Označeno u