Petrić i Briški prozvali gradonačelnik Bosilja zbog javne nabave za balirani otpad!

vv / rtl | 4.12.2022. u 08:40h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Prošlo je 17 godina otkad je prva bala smeća završila na vodozaštitnom području na samom ulazu u Varaždin. Prolaze i sve te godine u pokušaj da se to ilegalno odlagalište sanira. Svi dosadašnji pokušaji pali su u vodu, a pitanje je i što će biti s posljednjim.

Tako počinje prilog RTL-ove emisije Potraga posvećena nedavno okončanoj javnoj nabavi, odnosno natječaju za zbrinjavanje bala i sanaciji tla, koju je dobila zajednica ponuditelja CE-ZA-R i HIS, a bit priloga je pitanje pogoduje li se tvrtki, koju je osnovao Petar Pripuz.

Dva su sugovornika koji sumnjaju u pogodovanje.

-Već prije samog natječaja kad je bilo savjetovanje ukazivao sam na sumnju u moguće pogodovanje zbog nekih elemenata koji su, dali namjerno ili slučajno, stavljeni u javnu nabavu, govori u Potrazi Robert Briški, bivši savjetnik Uprave varaždinske Čistoće, koji tvrdi da samo CIOS MBO ima dozvolu za obradu postupkom R3 u količini 95 tisuća tona godišnje, a zbog sumnji u pogodovanje nedavno je podnio i prijavu USKOK-u.

Slično govori i gradski vijećnik Hrvoje Petrić za kojeg se navodi da je član platforme Budimo grad, osnovane baš zbog zbrinjavanja bala.

-Iz samog natječaja bilo je vidljivo da može samo jedan u Hrvatskoj to dobiti. Imate propisan način zbrinjavanja gdje ih je nekoliko, tri čini mi se samo koji se mogu javiti. I onda imate unutar tog ograničenog dodatne uvjete tipa godišnji promet u proteklim godinama kapacitet postrojenja koji opet to sužavaju na ovog jednog. Onome tko zna pročitati natječaj bilo je jasno tko je jedini tko će se javiti i tko je jedini koji će moći dati ponudu", kazao je Petrić, dodavši da je njegov kolega Dražen Čelar ponudio gradonačelniku da se oklade o pivu tko će dobiti natječaj, a taj je sad jedini ponuditelj".

Gradonačelnik Neven Bosilj  naglašava pak da natječaj nije namješten.

--Ovo je apsolutno transparentan, najnormalniji natječaj.  Natječaj je napravljen sukladno uvjetima koje smo dobili od državnih tijela, dakle, natječaj nije nikome namješten. Mogle su se javiti i tvrtke iz inozemstva. Znači svi koji rade oporabu MBO ili spaljivanje. Zvao sam neke ljude iz inozemstva koje znam, molio sam da se jave, no problem je u tome što su  cijene oporabe u zapadnoj Europi oko 500 eura. I svi su smatrali da je naša procijenjena vrijednost premala", govori gradonačelnik Bosilj.

Negira da bi bilo kome ikada rekao da bale mora dati Pripuzovoj tvrtki.

- Vjerovali ili ne drugi dan kad sam postao gradonačelnik dobio sam inspekcijsku prijavu da imam 100.000 baliranog otpada u Brezju. Dakle, ja sam odgovorna osoba koja to mora riješiti i ja ću to riješiti. Odluku o odabiru treba donijeti u roku od šest mjeseci, a ne 30 dana, budući da se pretpostavilo da će biti komplikacija, ističe gradonačelnik Bosilj, koji najavljuje referendum o balama za koji Briški i Petrić ne vide razlog, već traže analizu kojom bi se utvrdilo je li riječ o otpadu koji se ipak smije sanirati jeftinijim metodama – zakapanjem.

Na kraju se zaključuje da svakim novim pokušajem rješenja bala cijena sanacije raste: plastika se razgrađuje tisućama godina što znači da ovaj problem neće sam nestati - pitanje je samo tko će ga, kad i za koliko novca riješiti.