POSVAJANJE U ZAMBIJI Jesu li dobronamjerni motivi dovoljno opravdanje za ulazak u dvojbenu proceduru? Foto: mwebantu

POSVAJANJE U ZAMBIJI Jesu li dobronamjerni motivi dovoljno opravdanje za ulazak u dvojbenu proceduru?

Ivica Kruhoberec | 16.1.2023. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Na pitanje kako su posvojili djecu, a da nisu morali putovati u Kongo, rekli su da im je kongoanski odvjetnik pomogao posvojenje, rekla je svjedokinja

Još samo koji sat ili najduže dan, kako se nadaju, ostat će u pritvoru u Zambiji četiri para iz Hrvatske, među kojima i jedan iz Varaždina, koji su u toj afričkoj zemlji uhićeni i pritvoreni početkom prosinca zbog sumnji na pokušaj trgovine ljudima, odnosno djecom iz DR Konga u dobi od jedne godine i šest mjeseci do tri godine.

Tko je S.B.M.?

Osmero hrvatskih državljanina, koji su s djecom uhićeni u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe, prošli su tjedan prvi put izvedeni pred sud u gradu Ndoli i svi su se izjasnili nedužnima. Na početku dokaznog postupka, svjedokinja Estelle Banda, generalna direktorica pansiona Spree u Ndoli, ispričala je na sudu da je osmero Hrvata, koji su stigli u pansionu, nisu imali djecu, ali da ih je dva dana kasnije osoblje zateklo s afričkom djecom.

>>Među zatočenim parovima u Zambiji i varaždinski bračni par

>>VIDEO Ladislav Ilčić o slučaju posvajanja u Zambiji: Postoje moćni lobiji koji zarađuju puno novaca

- Primijetili smo da imaju djecu tek treći dan, kada je jedna od domaćica zatekla bebu od godinu i nešto uplakanu. Nismo imali pojma da su djeca dovedena. Kad sam ih pokušala nešto o tome pitati, nisam uspjela zbog komunikacijske barijere. No, nakon što smo primijetili plač najmlađeg, pomogli smo i usmjerili par kako se treba brinuti za bebu - rekla je prema navodima portala Mwebantu svjedokinja, koja je na upit o vezi između parova i S.B.M-a, navodnog agenta koji je rezervirao sobe za njih, rekla da joj je rečeno kako živi u Livingstoneu i da su parovi došli u Zambiju posvojiti djecu iz njegove zaklade.

I Ethel Chabala, recepcionerka u pansionu, rekla je da parovi nisu imali djecu kod prijave, već kasnije.

Znali (ni)su što rade?

Iako se tužiteljstvo tome protivilo, sud je odobrio puštanje na slobodu pritvorenih, ali uz jamstvo. Uz jamčevinu, trebaju imati i osobe koje će za njih jamčiti, a njihova imena trebaju dostaviti sudu do 23. siječnja. Za taj dan zakazan je nastavak suđenja na čijem kraju bi se trebalo znati radi li se o posvajanju, kako tvrde pritvoreni, ili pokušaju trgovanja djecom, kako tvrdi zambijski tužitelj, ukazujući na sporne dokumente.

Pritvoreni su uvjereni da će osigurati sve za izlazak na slobodu, kao i dokazati nevinost. Za potonje, međutim, trebaju dokazati da su ispravni svi dokumenti iz Konga i Hrvatske ili barem da nisu znali da su krivotvoreni.

Više čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...