Porezna uprava započela s isplatama povrata poreza na dohodak Foto: ilustracija

Porezna uprava započela s isplatama povrata poreza na dohodak

I.D./Varaždinske vijesti | 4.8.2016. u 08:13h | Objavljeno u Aktualno
LS METAL

Porezna je uprava 3. kolovoza započela s procesom izvršenja povrata poreza na dohodak obveznicima obuhvaćenim posebnim postupkom te će tijekom kolovoza svi povrati biti isplaćeni, priopćeno je u srijedu 3. kolovoza iz Porezne uprave.

Ujedno su podsjetili da je u 2016. godini za 2015. godinu Porezna uprava prvi put samostalno, na temelju podataka kojima raspolaže, utvrdila godišnju obvezu svih hrvatskih rezidenata s ciljem da na kućne adrese dostavi privremena porezna rješenja o pravu na povrat poreza ili obvezi uplate, bez potrebe da građani podnose godišnje porezne prijave.

- Porezna uprava bila je svjesna da će prva godina primjene ovog postupka u kojem se obrađuju podaci za svakog poreznog obveznika koji ostvaruje bilo koju vrstu primitka pokazati stvarni broj poreznih obveznika kojima bi Porezna uprava trebala izdati rješenja. Upravo uvažavajući te okolnosti prve godine primjene i moguće poteškoće kod obrade podataka odredbama Pravilnika o porez na dohodak članak 89b. stavak 18. predviđena je situacija da ukoliko porezno tijelo ne uruči rješenje do 30.06. porezni obveznici koji porezno rješenje zaprime nakon navedenog datuma mogu podnijeti prigovor u roku od 30 dana od dana zaprimanja rješenja - stoji u priopćenju.

Naglasili su da ni jedan porezni obveznik neće biti uskraćen za mogućnost podnošenja prigovora u roku od 30 dana od dana zaprimanja rješenja. Bez obzira na datum zaprimanja rješenja, Porezna uprava će svim poreznim obveznicima kojima su donijeta rješenja i utvrđena razlika za povrat, a koji u međuvremenu nisu podnijeli prigovor, izvršiti povrat u kolovozu.

- Ukoliko će povrat biti izvršen prije podnošenja prigovora, porezni obveznici će bez obzira na izvršenje povrata moći podnijeti prigovor te će eventualne razlike utvrđene po prigovoru biti isplaćene po rješavanju istog - napominju iz Porezne i dodaju da su poreznim obveznicima, za koje je Porezna uprava raspolagala podacima, donijeta rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu koja su otpremljena do 22. srpnja Hrvatskoj pošti koja rješenja dostavlja poreznim obveznicima.

- Izuzetak su, sukladno Zakonu, samo oni porezni obveznici za koje se moraju prikupiti dodatni podaci kao primjerice za utvrđivanje rezidentnosti, podaci o primicima iz inozemstva ili ukoliko u evidencijama Porezne uprave postoje neusklađeni podaci bitni za utvrđivanje poreza te je iste potrebno uskladiti sa poreznim obveznicima. Kako se podaci prikupljaju i usklađuju s poreznim obveznicima tako se i rješenja dostavljaju poreznim obveznicima, a isti mogu podnijeti prigovor od 30 dana od dana zaprimanja privremenog poreznog rješenja - navode iz Porezne uprave.

Ujedno naglašavaju da se porezni obveznici, kojima nisu dostavljena rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu a smatraju da su im trebala biti izdana, mogu obratiti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu odnosno uobičajenom boravištu radi provjere, odnosno pokretanja postupka za izdavanje rješenja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci