Porezna uprava objavila kako povrati poreza stižu u kolovozu Foto: Martina Pižeta

Porezna uprava objavila kako povrati poreza stižu u kolovozu

| 19.7.2016. u 10:42h | Objavljeno u Aktualno
LS METAL

Porezna uprava na svojim stranicama je objavila kako će privremena porezna rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu za građane koji su obuhvaćeni posebnim postupkom utvrđivanja poreza, putem Hrvatskih pošta biti će dostavljena poreznim obveznicima najkasnije do 22. srpnja 2016. godine.​

U Poreznoj ističu i kako porezni obveznici mogu podnijeti prigovor u roku od 30 dana od dana zaprimanja privremenog poreznog rješenja.

Ističu i kako će se obveznicima za koje Porezna uprava raspolaže podacima, a koji ostvaruju razliku za povrat, povrati izvršavati u predviđenom roku, tj. u kolovozu.

Izuzetak će, sukladno Zakonu, biti samo oni porezni obveznici za koje se moraju prikupiti dodatni podaci kao primjerice za utvrđivanje rezidentnosti, podaci o primicima iz inozemstva ili slično. Utvrđenu razliku za uplatu poreza i prireza po godišnjem obračunu za 2015. godinu porezni obveznici dužni su uplatiti najkasnije do 22. kolovoza 2016. godine.

Također Porezna uprava podsjeća da će se privremeno porezno rješenje kojim se utvrđuje godišnji porez na dohodak i prirez porezu na dohodak maloljetnika dostaviti zakonskim zastupnicima/roditeljima, koji su u evidencijama Informacijskog sustava Porezne uprave 'prepoznati' u PK obrascima, OIB sustavu ili u godišnjoj prijavi poreza na dohodak za 2014. godinu.

Utvrđeni iznos za povrat isplatit će se na račune maloljetnika temeljem podataka dostupnih Poreznoj upravi.

U slučaju da porezni obveznik – maloljetnik nema otvoren tekući niti žiro račun kao ni 'štedni račun' na koji se može izvršiti povrat u kunama, na rješenju će biti navedeno da se zakonski zastupnik/roditelj poziva da se javi u Poreznu upravu kako bi pred službenom osobom usuglasio način izvršenja povrata i dostavio račun za izvršenje povrata.

Također napominju da zakonski zastupnik/roditelj, nakon što zaprimi rješenje na kojem je naveden račun na koji će se izvršiti povrat, a prije izvršenja povrata, može dostaviti drugi račun za izvršenje povrata ako to želi. Račun koji dostavi zakonski zastupnik/roditelj može biti račun maloljetnika ili račun zakonskog zastupnika roditelja. 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci