Poljak: Covid-pacijenti uskoro u novoj zgradi varaždinske bolnice Foto: Krešimir Đurić

Poljak: Covid-pacijenti uskoro u novoj zgradi varaždinske bolnice

| 16.12.2021. u 12:18h | Objavljeno u Aktualno

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak danas se na konferenciji za medije osvrnuo na aktualnu situaciju u bolnici.

Podsjetio je na podatke o stanju u protekla 24 sata na području Varaždinske županije.

>> U Varaždinskoj županiji 273 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule četiri osobe

- U Varaždinskoj županiji jučer je potvrđeno 273 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirano 612 osoba. U Općoj bolnici Varaždin na liječenju su trenutno 222 pacijenta, od kojih je njih 23 na respiratoru. Nažalost, preminulo je četvero pacijenata te ovim putem izražavam sućut njihovim obiteljima - rekao je Poljak.

poljak_damir_obv_16122021.jpg

- Sedmodnevna incindencija je 652, a 14-dnevna je 1.427, oporavilo se 137 osoba i broj aktivnih slučajeva je 1.300. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji evidentirano je ukupno 35.594 zaraženih osoba. Jednom dozom cijepljeno je 58,7% ukupnog stanovništva, a s dvije doze 52,8%. Što se tiče odraslog stanovništva, prvom dozom cijepljeno je 69,8%, a drugom dozom 63,1% odraslog stanovništva - dodao je Poljak.

Osvrnuo se i na infrastrukturne projekte u OB Varaždin.

- Tijekom prošlog tjedna uspjeli smo ishoditi uporabnu dozvolu za dnevnu bolnicu, a 22. prosinca imamo tehnički pregled za objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) i time stavljamo u funkciju obje zgrade, s time da će se OHBP koristiti umjesto postojećih kontejnera u kojima se pregledavaju Covid-pozitivni pacijenti, tako da ćemo pacijente smještvati u nove, kvalitetne i adekvatne prostore - naglasio je ravnatelj varaždinske bolnice.

ob_varazdin_ohbp_16122021_3.jpg

- Daljnjom reorganizacijom, ako se koronavirus i ova situacija nastavi istim intenzitetom, i te ćemo prostore prenamjeniti za dodatne smještajne kapacitete Covid-pozitivnih pacijenata, kako bismo pružili najkvalitetniju skrb pacijentima - naglasio je.

ob_varazdin_ohbp_16122021_2.jpg

- Ostali dio bolnice će i dalje biti namijenjen ne-Covid pacijentima koji će tako i dalje moći kvalitetno obavljati dijagnostičke terapijske postupke i operativne zahvate u OB Varaždin. Dakle, ovi novi prostori služit će nam za kvalitetnu reorganizaciju skrbi za naše pacijente - kazao je Poljak.

ob_varazdin_ohbp_16122021_1.jpg

- Ishodili smo građevinski dozvolu za centralni operacijski blok (COB) i time imamo gotove uvjete za raspisivanje natječaja za izgradnju COB-a, koji je u Razvojnom sporazumu za sjever Hrvatske. Od ukupno 1,5 mlrd. kuna za područje Varaždinske županije, projekt COB-a je jedan od najvećih projekata, gotovo 405 mil. kuna. Od toga će polovica sredstava biti za građevinske radove, a druga polovica za nabavku moderne opreme - napomenuo je ravnatelj OB Varaždin.

>> Usvojen Razvojni sporazum sjever Hrvatske, Varaždinskoj županiji 1,5 milijarda kuna

Osvrnuo se i na sredstva iz državnog proračuna namijenjena podmirenju bolničkih dugovanja.

>> Bolnicama pomoć iz državnog proračuna, za OB Varaždin dodatnih 34,5 mil. kuna

- Znate da imamo velika dugovanja za lijekove i medicinsku opremu, a odlukom Vlade RH je OB Varaždin dodijeljeno 34,5 mil. kuna, što je najveći iznos među općim bolnicama. Na ovaj način ćemo moći podmiriti najstarije potraživače, a to je oko 10 posto ukupnog duga OB Varaždin - kazao je Poljak.

Komentirao je i podatak objavljen u nekim nacionalnim medijima o smrtnosti pacijenata na respiratorima, odnosno da varaždinska bolnica ima najveću smrtnost na respiratorima, oko 80 posto.

- Činjenica je da od 1. rujna do 30. studenoga smrtnost na respiratoru iznosi 70 posto, što jest visoki postotak. Riječ je uglavnom o osobama koje imaju komorbiditete i opterećene su s drugim kroničnim ili malignim bolestima, i to je jedan od razloga tako velike smrtnosti. OB Varaždin je u ovom, ali i u prethodnim valovima, prednjačila po broju hospitaliziranih covid pacijenata i njihovom zbrinjavanju, daleko više nego mnoge druge bolnice. U ovom smo valu imali najviše imali 252 pacijenta, a naravno da je uz veći broj hospitaliziranih statistički veća i smrtnost - rekao je Poljak.

Što se tiče djece hospitalizirane zbog Covida-19, kazao je da ih OB Varaždin, srećom, nema mnogo.

- U proteklim mjesecima imali smo jedno ili dvoje djece, često se radilo o Covid pozitivnoj majci koja je rodila pa je dijete tada bilo zbrinuto na pedijatriji, gdje imamo osigurani prostor za zbrinjavanje Covid pozitivne djece. Srećom, u ovom trenutku nemamo hospitalizirano nijedno dijete. Covid pozitivna djeca uglavnom dolaze u ambulantno liječenje, kroz dnevnu bolnicu, i odlaze doma, tako da imaju blaže kliničke slike - pojasnio je ravnatelj, dodavši da varaždinska bolnica dosad nije imala nijedan slučaj djeteta preminulog zbog Covida.

Komentirajući najave nekih stožera u Hrvatskoj da će zabraniti doček Nove godine, Poljak je kazao kako vjeruje da će županijski stožer civilne zaštite napraviti kvalitetnu analizu i kada dođe vrijeme, donijeti adekvatnu odluku o tome.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci