Poljak: Covid-pacijenti uskoro u novoj zgradi varaždinske bolnice Foto: Krešimir Đurić

Poljak: Covid-pacijenti uskoro u novoj zgradi varaždinske bolnice

| 16.12.2021. u 12:18h | Objavljeno u Aktualno

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak danas se na konferenciji za medije osvrnuo na aktualnu situaciju u bolnici.

Podsjetio je na podatke o stanju u protekla 24 sata na području Varaždinske županije.

>> U Varaždinskoj županiji 273 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule četiri osobe

- U Varaždinskoj županiji jučer je potvrđeno 273 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirano 612 osoba. U Općoj bolnici Varaždin na liječenju su trenutno 222 pacijenta, od kojih je njih 23 na respiratoru. Nažalost, preminulo je četvero pacijenata te ovim putem izražavam sućut njihovim obiteljima - rekao je Poljak.

poljak_damir_obv_16122021.jpg

- Sedmodnevna incindencija je 652, a 14-dnevna je 1.427, oporavilo se 137 osoba i broj aktivnih slučajeva je 1.300. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji evidentirano je ukupno 35.594 zaraženih osoba. Jednom dozom cijepljeno je 58,7% ukupnog stanovništva, a s dvije doze 52,8%. Što se tiče odraslog stanovništva, prvom dozom cijepljeno je 69,8%, a drugom dozom 63,1% odraslog stanovništva - dodao je Poljak.

Osvrnuo se i na infrastrukturne projekte u OB Varaždin.

- Tijekom prošlog tjedna uspjeli smo ishoditi uporabnu dozvolu za dnevnu bolnicu, a 22. prosinca imamo tehnički pregled za objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) i time stavljamo u funkciju obje zgrade, s time da će se OHBP koristiti umjesto postojećih kontejnera u kojima se pregledavaju Covid-pozitivni pacijenti, tako da ćemo pacijente smještvati u nove, kvalitetne i adekvatne prostore - naglasio je ravnatelj varaždinske bolnice.

ob_varazdin_ohbp_16122021_3.jpg

- Daljnjom reorganizacijom, ako se koronavirus i ova situacija nastavi istim intenzitetom, i te ćemo prostore prenamjeniti za dodatne smještajne kapacitete Covid-pozitivnih pacijenata, kako bismo pružili najkvalitetniju skrb pacijentima - naglasio je.

ob_varazdin_ohbp_16122021_2.jpg

- Ostali dio bolnice će i dalje biti namijenjen ne-Covid pacijentima koji će tako i dalje moći kvalitetno obavljati dijagnostičke terapijske postupke i operativne zahvate u OB Varaždin. Dakle, ovi novi prostori služit će nam za kvalitetnu reorganizaciju skrbi za naše pacijente - kazao je Poljak.

ob_varazdin_ohbp_16122021_1.jpg

- Ishodili smo građevinski dozvolu za centralni operacijski blok (COB) i time imamo gotove uvjete za raspisivanje natječaja za izgradnju COB-a, koji je u Razvojnom sporazumu za sjever Hrvatske. Od ukupno 1,5 mlrd. kuna za područje Varaždinske županije, projekt COB-a je jedan od najvećih projekata, gotovo 405 mil. kuna. Od toga će polovica sredstava biti za građevinske radove, a druga polovica za nabavku moderne opreme - napomenuo je ravnatelj OB Varaždin.

>> Usvojen Razvojni sporazum sjever Hrvatske, Varaždinskoj županiji 1,5 milijarda kuna

Osvrnuo se i na sredstva iz državnog proračuna namijenjena podmirenju bolničkih dugovanja.

>> Bolnicama pomoć iz državnog proračuna, za OB Varaždin dodatnih 34,5 mil. kuna

- Znate da imamo velika dugovanja za lijekove i medicinsku opremu, a odlukom Vlade RH je OB Varaždin dodijeljeno 34,5 mil. kuna, što je najveći iznos među općim bolnicama. Na ovaj način ćemo moći podmiriti najstarije potraživače, a to je oko 10 posto ukupnog duga OB Varaždin - kazao je Poljak.

Komentirao je i podatak objavljen u nekim nacionalnim medijima o smrtnosti pacijenata na respiratorima, odnosno da varaždinska bolnica ima najveću smrtnost na respiratorima, oko 80 posto.

- Činjenica je da od 1. rujna do 30. studenoga smrtnost na respiratoru iznosi 70 posto, što jest visoki postotak. Riječ je uglavnom o osobama koje imaju komorbiditete i opterećene su s drugim kroničnim ili malignim bolestima, i to je jedan od razloga tako velike smrtnosti. OB Varaždin je u ovom, ali i u prethodnim valovima, prednjačila po broju hospitaliziranih covid pacijenata i njihovom zbrinjavanju, daleko više nego mnoge druge bolnice. U ovom smo valu imali najviše imali 252 pacijenta, a naravno da je uz veći broj hospitaliziranih statistički veća i smrtnost - rekao je Poljak.

Što se tiče djece hospitalizirane zbog Covida-19, kazao je da ih OB Varaždin, srećom, nema mnogo.

- U proteklim mjesecima imali smo jedno ili dvoje djece, često se radilo o Covid pozitivnoj majci koja je rodila pa je dijete tada bilo zbrinuto na pedijatriji, gdje imamo osigurani prostor za zbrinjavanje Covid pozitivne djece. Srećom, u ovom trenutku nemamo hospitalizirano nijedno dijete. Covid pozitivna djeca uglavnom dolaze u ambulantno liječenje, kroz dnevnu bolnicu, i odlaze doma, tako da imaju blaže kliničke slike - pojasnio je ravnatelj, dodavši da varaždinska bolnica dosad nije imala nijedan slučaj djeteta preminulog zbog Covida.

Komentirajući najave nekih stožera u Hrvatskoj da će zabraniti doček Nove godine, Poljak je kazao kako vjeruje da će županijski stožer civilne zaštite napraviti kvalitetnu analizu i kada dođe vrijeme, donijeti adekvatnu odluku o tome.