Policija s Uskokom provodi izvide u vezi posvajanja djece iz DR Kongo Foto: pexels/ilustracija

Policija s Uskokom provodi izvide u vezi posvajanja djece iz DR Kongo

dnevnik.hr/vv | 21.1.2023. u 21:42h | Objavljeno u Aktualno

Dok se čeka ishod pravnog postupka u Zambiji, traju i istrage u Hrvatskoj. Još je rano za zaključke, kaže premijer Andrej Plenković. A policija uvjerava - ta istraga im je prioritet!

>> POSVAJANJE U ZAMBIJI Jesu li dobronamjerni motivi dovoljno opravdanje za ulazak u dvojbenu proceduru?
>> Potvrde presude suda iz Konga u Zlataru, a parovi iz Zagreba!?

I dok Hrvati uhićeni u Zambiji čekaju puštanje kako bi se branili sa slobode, u Hrvatskoj paralelno traje istraga kojom se pokušava rasvijetliti međunarodno posvajanje.

Da svi rade na rasvjetljavanju ovih događaja potvrdio je i Plenković.

- Provode se sve moguće aktivnosti da se preciznije utvrdi o čemu je tu točno riječ, da li je kod tog postupka međunarodnog posvojenja bilo sve sukladno zakonima, propisu, da li je sve bilo kako je trebalo biti, još je rano donositi zaključke - komentirao je.

Policija je sve informacije koje je prikupila proslijedila nadležnom državnom odvjetništvu. Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, rekao je za DNEVNIK.hr kako surađuju s drugim državnim službama.

- Mogu reći da se sada provode izvidi u suradnji s USKOK-om. Taj predmet je jedan od prioriteta u radu policije u ovom razdoblju - kaže Milina.

Još nema odgovora ni na pitanje kako je točno moguće da je u posljednjih pet godina čak trećina sudskih odluka o posvojenjima iz Konga priznata na sudu u Zlataru.