Najavljeno, učinjeno: poduzetnici koji su tražili obeštećenje zbog mjera tužili državu Foto: Ilustracija/Pexels

Najavljeno, učinjeno: poduzetnici koji su tražili obeštećenje zbog mjera tužili državu

IHR/Varaždinske vijesti | 10.1.2022. u 18:23h | Objavljeno u Aktualno

- Tužbe su odaslane i pokrenute te je vođenje parničnog postupka s ciljem naknade štete, odnosno izmakle koristi poduzetnicima kojima je onemogućeno poslovanje donošenjem i održavanjem na snazi neadekvatnih mjera, sve sukladno odredbama Zakona o parničnom postupku, pred mjesno nadležnim trgovačkim sudovima u Republici Hrvatskoj - potvrdila nam je prošli tjedna Branka Prišlić iz Udruge Glas poduzetnika.

Podsjećamo, još početkom kolovoza prošle godine Udruga Glas poduzetnika je Državnom odvjetništvu uputila pet zahtjeva za mirnim rješenjem spora u kojima poduzetnici iz najugroženijih sektora traže obeštećenje od države zbog odluka Stožera civilne zaštite koje smatraju diskriminatornima, ali i zbog ekonomskih mjera Vlade RH, za koje su tvrdili da su neadekvatne. Među petero poduzetnika koji tuže državu su i dva iz naše županije, restoran Đurina hiža i putnička agencija Svikoncerti.eu.

- Poduzetnici protiv države: "Dosta nam je sramotnih mjera i diskriminacije"

S obzirom da do mirnog rješenja spora nije došlo, po isticanju roka od tri mjeseca nakon podnošenja zahtjeva ispunjeni su uvjeti za podnošenje tužbi. Iz Udruge Glas poduzetnika još u studenom prošle godine su nam potvrdili da su tužbe spremne.

- Tužbe spremne, poduzetnici ne odustaju: "Zabranili su mi rad, uskratili novce mojoj obitelji i zato idem do kraja!"