Tužbe spremne, poduzetnici ne odustaju: "Zabranili su mi rad, uskratili novce mojoj obitelji i zato idem do kraja!" Foto: Ilustracija/Facebook Nikola Božić/Arhiva VV

Tužbe spremne, poduzetnici ne odustaju: "Zabranili su mi rad, uskratili novce mojoj obitelji i zato idem do kraja!"

IHR/Varaždinske vijesti | 12.11.2021. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

Pitanje je dana kada će Udruga Glas poduzetnika odaslati tužbe protiv države. Potvrdili su nam to u udruzi, iz koje su još početkom kolovoza Državnom odvjetništvu uputili pet zahtjeva za mirnim rješenjem spora u kojima poduzetnici iz najugroženijih sektora traže obeštećenje od države zbog odluka Stožera civilne zaštite koje smatraju diskriminatornima, ali i zbog ekonomskih mjera Vlade RH, za koje tvrde da su neadekvatne.

- S obzirom da je istekao rok od tri mjeseca od dana podnošenja zahtjeva nadležnim državnim odvjetništvima, zadovoljeni su formalnopravni uvjeti za podnošenje tužbi, koje će u kraćem roku biti i podnesene. Tužbe su već sastavljene i stvar je tjedana, ako ne i dana, kada će biti odaslane - potvrdila nam je Branka Prišlić iz Udruge Glas poduzetnika.

Iako su svjesni da je pred njima dugotrajni parnični postupak, nitko od petero poduzetnika, među kojima je i obiteljski restoran Đurina hiža, nije odustao. Nikola Božić, vlasnik poznatog restorana iz Varaždinskih Toplica čiji burgeri ostvajaju vodeće mjesta na street food festivalima smatra da svi koji su odlukama Stožera bili zatvoreni trebali biti i obeštećeni.

- Austrija je, primjerice, svoje poduzetnike lani obeštetila za 80 posto prometa iz 2019. godine. Njemačka za 70 posto prometa, Rumunjska za 20 posto, a Hrvatska svoje za - 0 kuna. Naša država je jedina članica EU koja nije obeštetila poduzetnike, a nije nas zaštitila ni od banaka i leasing kuća. Posuđivao sam novce kako bih “preživio”, a kada sam u banci htio podići kredit rekli su mi da ne mogu jer nemam prihoda. Pa kako da imam kad me država zatvorila?! Muku smo mučili i s potporama za očuvanje radnih mjesta, koje su kasnile skoro dva mjeseca. Potporu za studenti prošle godine dobio sam, primjerice, u veljači ove godine, a u tom periodu zaposlenicima sam morao isplatiti već dvije plaće. S time da sam i sam pokrivao razlike doprinosa - rekao je Božić koji, nakon svega, ironično zahvaljuje Vladi i Stožeru.

- Da nje bilo tih suludih mjera i lakrdije ne bih nikad otišao u Beograd na Burger Festival i osvojio drugo mjesto i ne bih danas na višim ugostiteljskim školama studentima predavao “Street food”. Nakon godinu i pol usudim se reći da smo opstali, i dalje “bildamo” svoje brendove, ali od svojih zahtjeva i obeštećenja, odnosno tužbe neću odustati. Država mi je zabranila rad, uzela novce meni i mojoj obitelji i zato idem do kraja, ako treba i do Europskog suda za ljudska prava - najavio je Božić.

Od obeštećenja, odnosno tužbe ne odustaje ni vlasnik putničke agencije Svikoncerti.eu iz Varaždina Tomica Drvar Trtinjak, kojem posao zbog pandemije koronavirusa “stoji” već dvije godine. Zadnji koncert za koji je organizirao prijevoz bio je u ožujku prošle godine, a veliki koncerti koji su se trebali održati prošle godine poput Pearl Jama, Aerosmitha i Guns’n Rosesa, bili su odgođeni za ovu, pa za sljedeću godinu, a neki su i otkazani.

- Troškovi u “hladnom pogonu” u godinu i pol su mi 60.000 kuna! Gdje da nađem taj novac ako nema posla? Kredit u sklopu programa dodjele potpora sektoru turizma i sporta, u kojem je jamac država, nisam dobio, iako mi je promet pao više od 90 posto te sam imao potrebno jamstvo. Nevjerojatno je da je samo 22 putničke agencije od 1300 dobilo te kredite - ogorčen je Drvar Trtinjak i dodao kako mu je upravo 2020. godina trebala biti rekordna po ostvarenju prihoda.

- Očekivao sam 70 posto bolji promet nego 2019. godine, a meni je promet već dvije godine pao 97 posto - rekao je.

Dodatni “uteg” u cijelo toj priči su mu i isplate novaca svima koji su uplatili novce za koncerte koji se zbog pandemije nisu održali.

- Mi smo svima njima poslali nagodbe kojima bi im se ti novci vratili u roku 12 mjeseci. Dosta njih je te nagodbe prihvaatilo, no ima i onih koji se s time ne slažu. Koncerata nema, nema obrtaja novca i iz čega da ja ljudima vratim novce za uplaćene aranžmane? - ogorčen je vlasnik varaždinske putničke agencije Svikoncerti.eu.