Poduzetnici u računalnom programiranju jačaju i u vrijeme pandemije: Brezje u vrhu IT Hrvatske! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Poduzetnici u računalnom programiranju jačaju i u vrijeme pandemije: Brezje u vrhu IT Hrvatske!

| 1.5.2021. u 17:58h | Objavljeno u Aktualno

Poduzetnici u računalnom programiranju, zahvaljujući kojima je Varaždinska županija pri vrhu informatičke industrije u Hrvatskoj, jačaju i u vrijeme pandemije, što je razlog njihovih sve češćih ulaganja u kupnju nekretnina za izgradnju poslovnih objekata.

NTH Media, Emil Fray Digital i Cratis tek su neka od varaždinskih IT poduzeća, koja su zadnjih mjeseci kupila gradska zemljišta radi izgradnje vlastitih prostora, iako pandemija dobrom dijelu gospodarstva nije išle na ruku. Međutim, to ne vrijedi za sve, a osobito ne za tvrtke koji se bave digitalnim tehnologijama. Njima su ograničenja kretanja i druge posljedice pandemije dale dodatni vjetar u leđa, tako da su nastavile rast, koji je bio vidljiv i ranijih godina.

Naime, prema podacima FINA-e, broj poduzeća u djelatnosti računalnog programiranju Hrvatskoj je od 2009. (1.173) do 2019. godine (3.112) porastao za 165,3%, a zaposlenih je 15.072, što je gotovo tri puta više u odnosu na 2009. godinu. Naravno, narastao im je i ukupni prihodi, i to na 9,3 milijarde kuna. To je gotovo četiri puta veći ukupni prihodi nego prije deset godina, dok je neto dobit došla do milijarde kuna, uz prosječnu mjesečnu neto plaću od 8.715 kuna, što je posljedica i rasta izvoza, koji je došao na 2,7 milijardi kuna.

Sa 764,1 milijun kuna KING ICT bio je prvi 2019. po ukupnim prihodima, ali i po dobiti razdoblja od 55,7 milijuna kn. Prije deset godina tog poduzeća nije bio na rang listi top 10 po ukupnim prihodima, a prvi je bio APIS IT, koji je vodeći po broju zaposlenika - 439.

U odnosu na ova i druga zagrebačka IT poduzeća, 200-tinjak informatičkih tvrtki iz Varaždinske županije još su mala, imaju ukupno oko 700 zaposlenika, ali sudeći prema najavljenim planovima i ulaganjima, to bi se moglo promijeniti. Štoviše, u to su uvjereni u Gradu Varaždinu.

- Drago mi je što će ova investicija pridonijeti još većem zapošljavanju visokoobrazovanih mladih stručnjaka u Varaždinu, da će za sobom povući i druge investitore, i to u ovakvim okolnostima, kad gospodarstvo stagnira, rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok prilikom potpisivanja ugovora o prodaji gradskog zemljišta tvrtki NTH Media, čiji bi polovni centar s vremenom mogao postati mali inkubacijski centar.

Glavni uvjet dolaska IT tvrtki, uz općenitu poslovnu klimu, su IT stručnjaci. Njihov glavni rasadnik u Varaždinu i sjeveru Hrvatske desetljećima je Fakultet organizacije i informatike

– Kontinuirano kroz godine, prateći razvojne i tehnološke trendove te potrebe tržišta rada, FOI je stvarao svoju prepoznatljivost i kompetitivnu prednost, povezujući se s poduzećima jer je jedino sinergija akademske i poslovne zajednice jamči razvoj, kao i poslovni uspjeh i jedne i druge strane – veli dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dodajući da je rezultat ovog sinergijskog djelovanja to što je Varaždinska županija danas spada u sam vrh informatičke Hrvatske, odmah nakon Grada Zagreba i Zagrebačke županije... 

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u