Poduzetnici očekuju otpis poreza i doprinosa "jer kako platiti nešto za što nisi ni mogao zaraditi?"

| 30.3.2020. u 18:43h | Objavljeno u Aktualno

Prvi paket mjera pomoći gospodarstvenicima, suočenima s najvećom krizom nakon globalne recesije iz 2008. godine, većina je poduzetnika dočekala s komentarom da to nije dovoljno. Svaka je mjera dobrodošla, ali samo odgoda davanja nije dovoljna u situaciji kad mnogi nemaju ni kune prihoda, smatraju mnogi, a poslovanje u budućnosti, zbog nove recesije, također je neizvjesno. Stoga, opravdano, većina očekuje da je sljedeći potez Vlade upravo otpis javnih davanja. O tome bi se moglo odlučivati već ovoga tjedan na sastanku Kriznog stožera za gospodarstvo, kako je najavljeno u medijima.

Prema podacima HGK – Županijske komore Varaždin, do petka je državne potpore za očuvanje radnih mjesta zatražilo 500-njak tvrtki s varaždinskog područja, a među njima su poduzetnici svih profila, od mikro poduzetnika do velikih kompanija kao što je Varteks. I u HGK smatraju da se mjere neće zadržati samo na odgodi plaćanja.

- Mislim da su mjere inicijalno dobre, promjene u smislu oprosta javnih davanja i bespovratne pomoći su za očekivati jer je za očekivati i da će krizna situacija potrajati – kaže predsjednik županijskog HGK Dragutin Gložinić.

U Udruženju hrvatskih obrtnika Varaždin najviše upita svojih članova primaju vezano upravo za mjere HZZ-a kojima obrtnici za sebe i djelatnike mogu ostvariti potporu od 3.250 kuna. Pored svih informacija koje dobivaju, obrtnici se ne snalaze uvijek oko prava koje mogu trenutačno ostvariti. Također ih muči problematika izdavanja propusnica za kretanje, ali i plaćanja pristojbi za privremenu odjavu obrta pri Uredu za gospodarstvo koja iznosi 150 kuna.

- Mnogi smatraju da predstavljene mjere nisu dostatne, da su kozmetičke i zahtijevaju potpun otpis svih poreza, doprinosa i davanja za vrijeme dok kriza traje, odnosno dok ne rade. Udruženje ih u tome podupire, a uostalom i zahtjev Hrvatske obrtničke komore ide u tom smjeru, jer situacija jednostavno to nalaže. Ne može se platiti nešto za što nisi imao mogućnosti zaraditi i to važi za sve u gospodarstvu pa je takav zahtjev u potpunosti osnovan – ističu varaždinski obrtnici.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...