Podolnjak: Smerdel predlagao da zastupnici manjina ne odlučuju o vladi

vv | 3.5.2024. u 19:27h | Objavljeno u Aktualno

Prijedlog Mosta da se na ustavnom referendumu, koji bi raspisao Sabor, odluči da zastupnici nacionalnih manjina ubuduće ne bi imali pravo odlučivati o formiranju vlade i donošenju proračuna, a zauzvrat bi imali veto na zakone koji se odnose na prava nacionalnih manjina koji bi Sabor mogao preglasati samo 3/4 svih zastupnika profesor Branko Smerdel nazvao je “nečuvenom ustavnom dekonstrukcijom”.

-Doista me čudi da je prof.Smerdel ne samo zaboravio da smo takav prijedlog oblikovali u radu posebnog povjerenstva bivšeg predsjednika Josipovića u ljeto 2014. i složili se s njime, već i da je on u velikoj mjeri utjecao na oblikovanje tog prijedloga. Da zastupnici nacionalnih manjina ne bi smjeli odlučivati o formiranju vlade i proračunu prof.Smerdel je govorio na javnoj tribini Kluba pravnika grada Zagreba u siječnju 2014. U privitku dajem ključni dio njegova objavljenoga autoriziranog izlaganja koji se odnosi na zastupnike manjina. Također dajem izvod iz rada profesora Josipovića, objavljenog 2021. o sadržaju ustavne promjene koja se odnosi na zastupnike nacionalnih manjina i obrazloženje za to - napisao je Podolnjak i nastavlja:

- Ne sjećam se da bi blokirao prof.Smerdela na fb. Nismo se vrijeđali niti bih imao neki drugi razlog za to. Potpuno nevažno. Jedino što je važno, a što on prešućuje u svojoj objavi, je da je osobno u siječnju 2014. predlagao javno da zastupnici nac. manjina ne bi trebali sudjelovati u postupku formiranja vlade i kod donošenja proračuna , a potom je upravo takav prijedlog prihvaćen u radnoj skupini tadašnjeg predsjednika Josipovića i prof.Smerdel je osobno bio prisutan i suglasan. O kakvim stečenim pravima zastupnika manjina on govori i kakvom sporazumu? Hoće li reći da građani na ustavnom referendumu ne mogu mijenjati status zastupnika manjina koji postoje temeljem organskog zakona bez suglasnosti zastupnika tih manjina? Da ti zastupnici imaju veto na ustavne promjene ? Apsolutno ustavnopravno nemoguce - napisao je Podolnjak na Facebooku.

Označeno u