Podolnjak i dalje najglasniji u Saboru, sustiže ga Stričak, a Habek ostaje u sjeni

| 20.1.2020. u 19:01h | Objavljeno u Aktualno

Šestero saborskih zastupnika iz Varaždinske županije u prošloj su godini radili i trošili, manje-više, jednako kao i prethodnih godina. Po visini troškova, ali i javljanja za riječ ponovno je na vrhu Mostov Robert Podolnjak.

U Saboru se tijekom prošle godine za riječ javio 147 puta, od čega se njegovi istupi za sabornicom u najvećem broju odnose na obrazloženja amandmana (79). Po visini troškova slijedi nezavisni Mario Habek, koji je potrošio nešto manje od Podolnjaka, a u Saboru je i tijekom 2019. godine bio, već poslovično, najšutljiviji, pa se za riječ javio samo jednom, i to kao predstavnik kluba zastupnika. HDZ-ov zastupnik Anđelko Stričak u Saboru se za riječ javio gotovo jednako puta kao i Podolnjak (142) i to ponajviše replicirajući (103 puta), a njegovi su troškovi duplo manji od Podolnjakovih.
Ostalo troje varaždinskih zastupnika HDZ-ov Josip Križanić te HNS-ovi Milorad Batinići i Božica Makar imali su troškove svaki ispod 30.000 kuna, a u Saboru su govorili oko pedeset do šezdeset puta.

Hrvatski sabor krajem godine objavljuje pregled troškova rada zastupnika i izvješće o radu aktualnog saziva Sabora za tu godinu. Iz izvješća o radu vidi se koliko se pojedini zastupnik javio za riječ i s kojom svrhom. Tijekom prošle godine Hrvatski je sabor održao pet plenarnih sjednica u ukupnom trajanju od 107 plenarnih dana. Zastupnici su Vladi postavili ukupno 884 pitanja, a za riječ su se javili više od 11.000 puta, najviše za repliku i kao predstavnici klubova zastupnika.

Objavljen je i pregled troškova rada zastupnika za 2019. godinu jer, osim saborskih plaća, zastupnici imaju pravo na naknadu za odvojeni život i zastupnički paušal od 1.500 kuna mjesečno, kao i pokrivanje drugih troškova.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti